eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Berlin, 2015. február 11.Gerhard Schröder volt német kancellár részt vesz Richard von Weizsäcker volt német államfő hivatalos búcsúztatásán a berlini székesegyházban 2015. február 11-én. A konzervatív politikus, aki az egykori Nyugat-Németország hatodik, és az újraegyesített Németország első államfője volt, 2015. január 31-én, 94 éves korában hunyt el. (MTI/EPA/Pool/Markus Schreiber)
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Markus Schreiber

Rájár a rúd Gerhard Schröderre

Nehéz napok köszöntöttek az egykori német kancellárra. Vlagyimir Putyinnal való szoros barátsága miatt előbb saját pártja, a szociáldemokrata SPD szólította fel kilépésre, majd parlamenti képviselők kezdeményezték, hogy fosszák meg a nyugalmazott kancellárként élvezett kiváltságaitól. Most pedig fotója még kedvenc berllini éttermének étlapjáról is lekerült.

A 78 éves Gerhard Schröder 1998 és 2005 között volt Németország kancellárja.

Angela Merkellel szemben 2005-ben elszenvedett választási veresége után elvállalta az elnöki tisztséget az Oroszországot és Németországot Ukrajna és Lengyelország megkerülésével, a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat földgázvezeték megépítésére létrejött cég, a Nord Stream AG felügyelőbizottságában. Néhány évvel ezelőtt pedig a Rosznyefty kőolaj- és földgázipari társaság felügyelőbizottsági elnökének választották meg.

Az Ukrajna ellen indított orosz háború nyomán azonban Németországban Schröder "Putyin-barátságát" illetően betelt a pohár. Hazájának politikusai kezdetben még beérték volna azzal, ha a volt kancellár felhagy oroszországi üzleti kapcsolataival, ezek a felszólítások azonban falra hányt borsóként hatottak.

A lavinát azonban a politikusból lett üzletember azzal az interjúval indította el, amelyet a közelmúltban a The New York Timesnak adott. Ebben nemcsak védelmébe vette Putyint és az Ukrajna ellen általa indított háborút, de Németországot az Oroszországgal való együttműködésre szólította fel.

Az interjú nyomán a a szociáldemokrata párt vezetői is ellene fordultak, és ehhez a legtöbb parlamenti párt is csatlakozott.

Feltételezések szerint azonban ennél is erősebben sújthatja őt, hogy legfrissebb szankcióként fotója lekerült kedvenc berlini éttermének étlapjáról - tudósított a Der Spiegel.

Arról a Ständige Vertretung nevű gyorsétteremről van szó, amely az egykori kancellár kedvenc éttermének számított, és híres volt a németek egyik legkedveltebb ételének számító currywurstról, amit a hírek szerint Schröder soha nem hagyott ki.

A portré mellett persze ott volt a currywurst is, azonban az étlapon mostantól csak - Schröder nélkül - a közkedvelt kolbász marad.

Jörg Brinkmann, az étterem tulajdonosa mindezt azzal indokolta, hogy az egykori kancellár nem volt hajlandó elhatárolódni Vlagyimir Putyintól.

Az étlapot a tulajdonos szerint újranyomtatják, és azon a fotó mellett nem szerepel majd Gerhard Schröder rövid életrajza sem.

A "baj" azonban csőstül jött a volt kancellár számára.

Egykori egyeteme, a göttingeni Georg August egyetem ugyanis arra szólította fel, hogy haladéktalanul mondjon le tiszteletbeli doktori címéről.

Az ok ugyanaz, mint a berlini étterem esetében, azaz Putyin háborújával kapcsolatos magatartása.

"Számunkra érthetetlen, hogy az egykori kancellár, aki jogi hallgatóként egyetemünk kiváló diákja volt, és tiszteletbeli doktori címet szerzett, nem nevezi néven az Ukrajnában hetek óta zajló, Oroszország által indított bűnös háborút és napról napra súlyosabbá váló humanitárius katasztrófát. Továbbá nem hajlandó arra sem, hogy legalább felfüggessze az orosz vállalatoknál folytatott üzleti tevékenységét" - fogalmazott az egyetem.

A göttingeni közlemény utalt arra is, hogy Schröder felkereste az egyetemet, igyekezett magyarázni az Oroszországgal kapcsolatos magatartását, ez azonban teljes kudarccal végződött.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×