eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf
Flags of NATO, Sweden and Finland displayed on phone screens are seen in this multiple exposure illustration photo taken in Krakow, Poland on May 15, 2022. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images)
Nyitókép: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Csiki Varga Tamás: necces lenne, ha valaki piros gombot nyomna

Hiába a nyilatkozatok, Oroszország nem tudja megakadályozni Svédország és Finnország felvételét a NATO-ba, az új csatlakozók ellen a katonai támadásnak sincs esélye – mondta az InfoRádiónak Csiki Varga Tamás. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa szerint Törökország is csak taktikázik, és végül nem vétózza majd meg a bővítést.

Oroszország technikai értelemben nem tudja megakadályozni, tehát például megvétózni Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz, legfejtebb indirekt módon gyakorolhat nyomást a politikai nyilatkoztatóktól az apróbb-nagyobb gazdasági „kellemetlenkedéseken” át az úgymond katonai elrettentési-fenyegetési akciókig. Ennek utóbbi eleme persze nem azt jelenti, hogy támadást intézne, bár az érintett két ország és Nagy-Britannia – az Egyesült Államokkal karöltve – ezzel az eshetőséggel is számol, tekintve hogy Boris Johnoson brit miniszterelnök nemrégiben kifejezetten erre az esetre vonatkozó védelmi együttműködési megállapodást kötött a finnekkel, miszerint ha a NATO-csatlakozásig sor kerülne valamiféle katonai provokációra, legyenek már életbe lépett garanciák – fejtette ki Csiki Varga Tamás.

A szakértő nem gondolná, hogy Oroszország – különösen az ukrajnai háború során elért, erősen korlátozott eredményeit követően – katonai frontot akarna nyitni.

Ami szerinte katonailag reális lehet az orosz részről, hogy a csatlakozás előtt, esetleg azt követően az orosz–finn határtérségbe, akár Kalinyingrádba, netán Szentpétervár térségébe további katonai erőket vezényelnek, illetve adott esetben olyan fegyverrendszereket telepítenek, amiknek az elrettentő hadászati ereje fenyegetésként fogalmazható meg. Itt elsősorban rakétafegyverzetre, valamint nukleáris töltetet is hordozni képes eszközökre lehet gondolni. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa megjegyezte, tekintettel arra, hogy

a finn társadalom az orosz fenyegetés hatására vált gyakorlatilag négy hónap alatt NATO-baráttá, ez vélhetően hasonlóan kontraproduktív lépés lenne Moszkva részéről.

Ami Recep Tayyip Erdogan török elnök az ügyben tett nyilatkozatait illeti, Csiki Varga Tamás szerint van némi következetlenség. A török elnök ugyanis múlt héten azzal indított, hogy az ország nem fogja támogatni a finn és svéd NATO-tagságot, aztán a szóvivője azt közölte, hogy „nem is úgy gondolták”, csak vannak bizonyos partikuláris török érdekek, amiknek nyomatékot szeretnének adni, majd ismét azt mondták, hogy márpedig nem fogják támogatni a csatlakozást.

A szakértő magyarázata alapján partikuláris érdekek alatt a törökök terrorizmushoz való hozzáállását kell érteni, vagyis hogy nagyon szúrják a szemüket a kurdok, pontosabban a Kurd Munkáspárt Törökországon belül. A kurd diaszpóra viszont a világ számos országában, így például Svédországban is viszonylag kiterjedt, amelyek Ankara szerint olyan szervezeteket támogatnak, amiket Törökországban terrorszervezetnek minősülnek. Csiki Varga Tamás annak az esetőségét sem vetné el, hogy a török „keménykedés” egy alkudozás részét képezi, befolyásolva olyan amerikai fegyverrendszerek jövőbeni árát, amit nagyon szeretnének megvásárolni.

Az Észak-Atlanti Tanácsban, tehát a NATO legfőbb politikai döntéshozó testületében konszenzussal születnek a döntések, tehát úgy, hogy azokat nem vétózza meg senki, viszont létezik a konstruktív tartózkodás intézménye is. Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa úgy véli, hogy egy csatlakozás esetében „kicsit necces lenne”, ha bármelyik tagállam a vélt, vagy valós partikuláris érdekeire hivatkozva „piros gombot” nyomna megakadályozva a NATO-bővítést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×