eur:
394.01
usd:
369.97
bux:
65614.7
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Magdalena Andersson svéd miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt elnöke sajtótájékoztatót tart a költségvetésről szóló szavazás után Stockholmban 2021. november 24-én. Andersson, Svédország első női miniszterelnöke megválasztása után néhány órával lemondott, miután a Zöld Párt kilépett a kormánykoalícióból az ellenzék által benyújtott, alternatív költségvetési tervezet elfogadása miatt.
Nyitókép: MTI/AP/TT Hírügynökség/Pontus Lundahl

Támogatja a NATO-csatlakozást a svéd kormánypárt, de...

Atomfegyvert és állandó NATO-támaszpontot nem szeretne.

A Svédországban kormányzó Svédország Szociáldemokrata Munkáspártja vasárnapi állásfoglalásában támogatta a skandináv állam NATO-csatlakozását.

A Magdalena Andersson kormányfő pártjának honlapján megjelent közlemény szerint a szociáldemokraták ugyanakkor nem hajlandók elfogadni atomfegyverek telepítését, vagy állandó NATO-támaszpontot a skandináv állam területén.

A párt vezetése az esetleges NATO-csatlakozás kérdésében rendkívüli tanácskozást tartott vasárnap.

A szociáldemokraták Oroszország ukrajnai háborújának nyomán szakítottak több évtizedes semlegességi politikájukkal, nagy parlamenti többséget teremtve ahhoz, hogy Svédország benyújtsa csatlakozási kérelmét az észak-atlanti szövetséghez.

Magdalena Andersson svéd miniszterelnök vasárnapi nyilatkozatában kijelentette, hogy a NATO-tagság szolgálja legjobban Svédország és a séd nép biztonságát.

"Svédországnak a NATO-tagsággal járó hivatalos biztonsági garanciákra van szüksége"

- tette hozzá.

Andersson egyben reményét fejezte ki, hogy a csatlakozási folyamatot a lehető legjobban összehangolhatják majd Finnországgal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×