eur:
392.89
usd:
365.97
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Jill Biden, az amerikai elnök felesége (j) Olena Zelenszkával, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök feleségével találkozik egy ungvári iskolában, az ukrajnai háború miatt lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek ideiglenes szálláshelyén 2022. május 8-án.
Nyitókép: MTI/AP Pool/Susan Walsh

First lady: Szlovákia az Egyesült Államokéval azonos értékeket vall

Hétfőn zárult az amerikai first lady Szlovákiában tett háromnapos hivatalos látogatása. Jill Biden szombat délután érkezett Pozsonyba, vasárnap pedig Kassára, valamint az ukrán határra, Felsőnémetibe látogatott, ahol ukrán nőkkel és gyerekekkel, illetve a segélyszervezetek munkatársaival és a menekülteket támogató szlovák családokkal találkozott. Az Egyesült Államok elnökének felesége azt üzente, az USA támogatja Szlovákiát és lakosait, hiszen a fenyegetés még mindig ott van a határokon túl.

Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök hétfőn a pozsonyi Grassalkovich-palotában fogadta Jill Bident, az Amerikai Egyesült Államok elnökének, Joe Bidennek a feleségét. Mindketten nagyra értékelték az Egyesült Államok és Szlovákia közötti egyetértést.

„Látogatásom során személyesen is meggyőződhettem róla ebben a gyönyörű országban, hogy Szlovákia ugyanazokat az értékeket vallja, mint az Egyesült Államok” – írta az elnöki palota vendégkönyvébe az amerikai elnök felesége.

Jill Biden bejegyzésében hangsúlyozta, hogy „barátként, partnerként és szövetségesként is egyetértettek abban, hogy segíteni kell a veszélyhelyzetben levő embereken. „Szlovákia és az ukrán nép oldalán állunk” – hangsúlyozta bejegyzésében a first lady.

Pozsony, 2022. május 9.
Jill Biden, Joe Biden amerikai elnök felesége (b) és Zuzana Caputova szlovák államfő megbeszélést folytat a pozsonyi elnöki palotában 2022. május 8-án.
MTI/EPA/Martin Divisek
Jill Biden, Joe Biden amerikai elnök felesége (b) és Zuzana Caputova szlovák államfő megbeszélést folytat a pozsonyi elnöki palotában 2022. május 8-án. MTI/EPA/Martin Divisek

Jill Biden megosztotta azokat az élményeit is, melyeket Kelet-Szlovákia és a kárpátaljai Ungvár felkeresésekor szerzett, az utóbbi helyszínen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök feleségével, Olenával is találkozott. „A helyszínen, a látottak alapján tudatosítottam, mennyire fontos a háborús agresszió elől menekülő, a szörnyű történések miatt sokkolt emberek támogatása” – mondta az amerikai elnök felesége.

Az amerikai first lady szombaton, május 7-én érkezett Szlovákiába, hogy kifejezze elismerését az ukrajnai menekültekről való gondoskodásért és a velük való szolidaritásért, Pozsonyban pedig tiszteletét tegye a négy éve meggyilkolt oknyomozó újságíró és menyasszonya emlékére készült emlékműnél. Ivan Korčok szlovák külügyminiszter Jill Biden fogadása alkalmából elmondta, a first lady jelenléte annak az elismerése is, hogy Szlovákia kormánya és állampolgárai kiállnak Ukrajna mellett, ezt pedig naponta konkrét tettekkel bizonyítják.

Joe Biden felesége vasárnap Kelet-Szlovákiában menekültekkel és az őket ellátó szervezetek képviselőivel találkozott a menekültközpontokban, ahol egy ideiglenesen felállított kápolnában imádkozott Ukrajnáért, a menekültekért, valamint az őket segítőkért. Köszönetet mondott a szlovákoknak, hogy nyitott kapuval és tárt szívvekkel fogadták az ukrán menekülteket.

Felsőnémeti, 2022. május 8.
Jill Biden, Joe Biden amerikai elnök felesége (j2) Eduard Heger szlovák miniszterelnök (k) és felesége, Lucia Hegerova (b) társaságában misén vesz részt a felsőnémeti (Vysné Nemecké) szlovák-ukrán határátkelőnél tett látogatása során 2022. május 8-án.
MTI/EPA/Martin Divisek
Felsőnémeti, 2022. május 8. Jill Biden, Joe Biden amerikai elnök felesége (j2) Eduard Heger szlovák miniszterelnök (k) és felesége, Lucia Hegerova (b) társaságában misén vesz részt a felsőnémeti (Vysné Nemecké) szlovák-ukrán határátkelőnél tett látogatása során 2022. május 8-án. MTI/EPA/Martin Divisek

Ezt követően látogatott el a szlovák–ukrán határra Eduard Heger kormányfő társaságában. A miniszterelnök elmondta, Jill Biden az ukrán-szlovák határon dolgozó rendőrökkel, határőrökkel, tűzoltókkal, katonákkal és önkéntesekkel is beszélt, szolgálatukat méltatta. „Szeretné, ha továbbra is biztonságban lennénk, s elmondta, hogy támogatnak bennünket, mivel értik, hogy a fenyegetettség még mindig itt van az ajtó mögött” – tette hozzá Eduard Heger.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×