eur:
388.81
usd:
361.81
bux:
67939.49
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Planet Labs PBC által közreadott műholdfelvételen sűrű fekete füst tör a magasba a fekete-tengeri Kígyó-szigetről az orosz állásokra mért feltételezett ukrán dróntámadás után 2022. május 6-án.
Nyitókép: Füst tör a magasba a fekete-tengeri Kígyó-szigetről az orosz állásokra mért feltételezett ukrán dróntámadás után 2022. május 6-án. MTI/AP/Planet Labs PBC

Ukrán korvett megsemmisítéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

A hadijelentés szerint az orosz légvédelem az éjszaka folyamán két ukrán Szu-24-es bombázót és egy ukrán Mi-24-es helikoptert semmisített meg az orosz ellenőrzés alá került Kígyó-sziget felett.

Nagy pontosságú légi indítású rakéták semmisítették meg Odessza közelében a cservonohlinszkei ukrán katonai repülőtér kommunikációs csomópontját Arciznál, valamint az ukrán haditengerészet egy, a 1241-es projekthez tartozó korvettjét - jelentette be Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnap délelőtti hadijelentést ismertetve.

Konasenkov szerint ugyancsak elpusztult egy gépesített dandár parancsnoki állása a Harkiv megyében lévő Pjatihatki közelében. Az orosz rakétacsapatok és a tüzérség egységei az éjszaka egyebek mellett megsemmisítettek két Sz-300-as légvédelmi rendszert. Az orosz légierő repülőgépei 130 ukrán katonai célpontra, köztük élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásokra mértek csapást, amelyek következtében mintegy 420 "nacionalista" életét vesztette és 55 egységnyi haditechnika vált üzemképtelenné.

A hadijelentés szerint az orosz légvédelem az éjszaka folyamán két ukrán Szu-24-es bombázót és egy ukrán Mi-24-es helikoptert semmisített meg az orosz ellenőrzés alá került Kígyó-sziget felett. Konasenkov péntek este azt mondta, hogy a szigetnél lelőttek egy Szu-24-est, egy Szu-27-es vadászgépet, valamint három, deszantosokat szállító Mi-8-as helikoptert és két Bayraktar TB2 drónt, emellett pedig elsüllyesztették a Sztanyiszlav deszant-rohamnaszádot.

A szóvivő péntek este azt is mondta, hogy Iszkander harcászati rakéták nagy nyugati fegyver- és hadfelszerelés-készleteket, valamint az ukrán 58. gépesített dandárhoz tartozó katonákat semmisítettek meg a Harkiv megyei Krasznohrad és Karlivka vasútállomásnál.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a konfliktus kezdete óta összesen 156 repülőgépet, 116 helikoptert, 765 drónt, 297 föld-levegő rakétarendszert, 2927 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 335 rakéta-sorozatvetőt, 1393 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2746 speciális katonai járművet veszítettek.

Az Izvesztyija című lap Telegram-csatornáján vasárnap azt közölte, hogy a mariupoli Iljics fémműnél április 11-ről 12-re virradó éjjel megkísérelt sikertelen ukrán kitörési kísérlet során Volodimir Baranyuk ezredes, a 36. önálló tengerészgyalogos dandár parancsnoka nem életét vesztette, ahogy korábbi jelentésekben szerepelt, hanem fogságba esett. Baranyuk a vele készített interjúban hibáztatta az ukrán vezetést, amiért be nem tartott ígéreteket tett a felmentésre.

A kitörési kísérletben mintegy 50 ukrán katona esett el, 42 pedig megadta magát.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×