eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

A világ mezőgazdasági nagyhatalmai léptek az élelmiszerválság elkerülésére

Bejelentették, miként tervezik pótolni a világ mezőgazdasági piacán Ukrajna hatalmas gabona- vagy étolajtermeléséből eredő veszteségeket.

A mezőgazdasági nagyhatalmak, köztük az Európai Unió, az Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália pénteken a Kereskedelmi Világszervezet székhelyén kiadott közös nyilatkozatában ígéretet tett arra, hogy az ukrajnai orosz támadás okozta sokkhatások ellenére is biztosítják a világ élelmezésbiztonságát.

"Vállaljuk, együttműködünk annak érdekében, hogy mindenki számára legyen elegendő élelmiszer, beleértve a legszegényebbeket, a legkiszolgáltatottabbakat és a lakóhelyüket elhagyni kényszerülőket is" - írták közös nyilatkozatukban.

Emellett ígéretet tettek arra, hogy az élelmiszer- és mezőgazdasági piacok "nyitottak, kiszámíthatók és átláthatók maradnak, és nem vezetnek be indokolatlan korlátozó kereskedelmi intézkedéseket" az agrár-élelmiszeripari termékekre vagy a mezőgazdasági termelés szempontjából kulcsfontosságú termékekre. Az aláírók azt is hangsúlyozzák, hogy a helyzet kezelésére hozott sürgősségi intézkedéseknek minimálisan torzítóknak, ideigleneseknek, célzottaknak és arányosaknak kell lenniük.

A Világélelmezési Program keretében vásárolt termékekkel igyekeznek pótolni elsősorban a világ mezőgazdasági piacán Ukrajna hatalmas gabona- vagy étolajtermeléséből eredő veszteségeket,

és ezeket a termékeket mentesítik az exportkorlátozások vagy tilalmak alól.

Mint azt az Infostart is megírta, az ukrán fekete-tengeri kikötők blokádja, valamint a háború okozta más infrastrukturális nehézségek miatt csaknem 25 millió tonna gabonát nem tud exportálni Ukrajna - közölte pénteken az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) illetékese.

Oroszország és Ukrajna egyaránt jelentős búza-, kukorica-, repce- és napraforgóolaj-exportőr, előbbi egyben a világ legnagyobb műtrágya- és földgázszállítója is.

Oroszország február 24-i ukrajnai támadása és a Moszkvát sújtó gazdasági szankciók megszakították a búza és más élelmiszerek szállítását mindkét országból, ami az élelmiszer- és üzemanyagárak emelkedéséhez vezetett, különösen a feltörekvő országokban.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×