eur:
388.61
usd:
361.01
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Bizottság elmúlt két évben elért eredményeiről és politikájáról tartott vitán az Európai Parlament ülésén Strasbourgban 2022. április 5-én.

Jelentős kockázatokkal jár az Oroszországgal szembeni uniós olajembargó

Az Európai Unió egy átmeneti időszakot követően az orosz kőolaj importjának bojkottját javasolja. Az Ursula von der Leyen bizottsági elnök által ismertetett indítvány szerint a jövő év elejétől a tagállamok többsége nem vásárolna többé orosz olajat. Ez azonban meglehetős kockázatokkal jár az egyes országok gazdasága, illetve a fogyasztók számára.

Robert Habeck német gazdasági miniszter arra számít, hogy rövid távon jelentősen növekszik a kőolaj világpiaci ára. Ennek oka a többi között az, hogy az orosz olajat minden valószínűség szerint más országokból származó drágább alternatívákkal kell helyettesíteni.

Arra azonban a miniszter sem vállalkozott, hogy megjövendölje, mennyivel lesz drágább Németországban a tankolás vagy a fűtés. Energiagazdálkodási szakértők szerint aligha valószínű, hogy az embargó okozta áremelkedés nem lesz hatással a benzinkutak áraira.

Klaus-Jürgen Gern,a Kieli Világgazdasági Intézet (Institut für Weltwirtschaft) szakértője némileg derűlátóbban nyilatkozott.

A drasztikus áremelkedések nem törvényszerűek - vélekedett.

Gern szerint legalábbis ez érvényes az uniós javaslat esetében is. Az orosz kőaljvásárlás fokozatos megszüntetésének száéndéka ugyanis már ismert volt, és ezt a jelenlegi magas árak is tükrözik.

A német fogyasztók egyesülete arra szólította fel a kormányt, hogy mindenekelőtt a benzinkutak árait figyeljék szigorúan.

Meg kell akadályozni, hogy a konszernek a válság kapcsán próbáljanak gazdagodni - fogalmazott az egyesület.

Elhangzott az a követelés is, hogy a 2022 június 1-ről elhatározott energiaadócsökkentést egy az egyben a fogyasztók esetében is érvényesítsék..

Továbbá léptessenek életbe egy olyan ármoratóriumot, amely megakadályozná, hogy a busz-, illetve vasúti közlekedéshez szükséges jegyek drágábbak legyenek.

Szakértők figyelmeztettek annak kockázatára is, hogy miközben az embargó nemzetközileg az olajárak jelentős emelkedését eredményezi, Oroszország végül kevesebb exporttal legalább annyi pénzt keres, mint korábban.

A szegényebb országok számára ugyanis az olaj világpiaci áron megfizethetetlenné válik. Ez pedig ugyancsak Vlagyimir Putyin malmára hajthatja a vizet.

Az orosz államfő az orosz olajat alacsonyabb áron adhatná el a szóban forgó országoknak, mégpedig azzal a feltétellel, hogy nem vesznek részt az Oroszországgal szembeni nyugati szankciókban.

Épp ezért sem Brüsszelben, de sem Berlinben, sem Washingtonban nincs minden politikus meggyőződve arról, hogy egy olajembargó jelenleg a legokosabb ötlet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×