eur:
394.14
usd:
365.3
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Forrás: kiszo.net

Beszámoló Kárpátaljáról: kedd óta másképp reagálnak az emberek a légiriadóra

Akik a közelben élnek, egyelőre maradnak – mondta el az InfoRádióban Szabó Sándor.

Az ukránok szerint az ország légvédelme három olyan orosz rakétát lőtt le, amelyek Kárpátalját vették célba.

Kedden egy föld-levegő rakéta elpusztította a magyarlakta megye egyik vasútállomásának transzformátortelepét. Személyi sérülés nem történt, de több ház megrongálódott, a vonatok órákat késnek - mondta az InfoRádiónak Szabó Sándor ungvári magyar újságíró.

"A tűzoltás három órán át tartott. A környéken a gázszolgáltatás is szünetelt egy napig, mert egy gázelosztó is megsérült. Még folynak a helyszínen a helyreállítási munkálatok, ugyanis

500 méteres körzetben az összes ablak és ajtó betört, házak teteje rongálódott meg.

A megyei vezetés most abban segít, hogy a háztetőket lefóliázzák, hogy megmeneküljenek az emberek értékei" - részletezte.

Elmondása szerint az emberekben az első "jogos" légiriadó után tudatosult, hogy Kárpátalját is elérte a háború, valós veszélye van a régióra is.

"Kedd óta teljesen másképp viszonyulnak az emberek a légiriadók hangjához. Látni, ahogy az emberek megrémülnek, mennek az óvóhelyekre, húzódnak be lakásokba, biztonságos helyiségekbe."

Volócon, ahol sok belső migráns tartózkodik, a helyszíni beszámolók szerint a Kelet- és Közép-Ukrajnából menekült gyermek a rakétatámadáskor a földre vágták magukat vagy eltakarták a fejüket - felrémlettek bennük az élmények, amiket átéltek a belső-ukrajnai városaik bombázásakor.

A Kárpáti Igaz Szó rovatvezetője szerint újabb menekülthullám egyelőre nem indult el a térségből, "akkora pánik még nincs".

"Maga a rakétatámadás elszigetelt helyen volt, távol a jelentősen lakott helyektől, annak ellenére, hogy lakóházakban is keletkezett kár. De az emberek úgy gondolhatják, hogy a lakott területek még nincsenek komoly veszélyben. Jelentős katonai infrastruktúra nincs a megyében, és a fegyverszállítmányok sem Kárpátalján haladnak keresztül jellemzően."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×