eur:
389.96
usd:
362.97
bux:
68070.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Csirkék leselkednek ki egy ládából Tiszacsegén, ahol háromszáz családnak osztott ki 5575 előnevelt csirkét a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Először fertőzött embert a H3N8 vírus

Egy négyéves gyermek betegedett meg. A kínai egészségügyi hatóságok szerint kicsi az esélye annak, hogy emberek közt kezdjen el terjedni a madárinfluenza ezen ága.

Húsz éve ismert a vírus, amikor is észak-amerikai vízimadarak körében kezdett el keringeni. Kutyát, lovat és fókát fertőzött már korábban is, de emberről eddig nem volt tudomásunk, írja az NDTV.

A mostani beteg egy kisfiú, aki Henan provinciában került kórházba lázas betegséggel és egyéb tünetekkel. A fiú családja csirkéket tenyészt és lakóhelyük közelében sok vadkacsa él.

A gyermek megbetegedését állattal való közvetlen kontaktus okozta, a vírus emberről emberre nem terjed hatékonyan, állítják a helyi hatóságok. Az esetet egyszeri zoonotikus megbetegedésnek nevezik,

az emberről emberre történő átadás rizikóját pedig alacsonynak tartják.

Arra ugyanakkor figyelmeztették az embereket, hogy a betegnek látszó vagy elhullott madaraktól tartsák távol magukat.

Madárinfluenza alapvetően vadon élő madarakban és tenyésztett szárnyasokban fordul elő, emberre extrémen ritkán terjed át. A legtöbb, embert érintő megbetegedésért a H5N1 és a H7N9 törzsek voltak felelősek 1997-ben és 2013-ban. 2012-ben ugyanakkor a H3N8 vírust okolták több mint 160 fóka haláláért az Egyesült Államok északkeleti partjainál, miután halálos tüdőgyulladást okozott az állatokban.

Kína a tenyésztett és vadon élő madarak hatalmas populációi révén ideális környezetet biztosít a madárvírusok keveredéséhez és mutációjához. Egyes vírusok szórványosan megfertőzik az embereket, általában azokat, akik baromfival dolgoznak. Tavaly egy másik madárinfluenza,

a H10N3 is Kínában fertőzött meg először embert

a Reuters cikke szerint.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×