eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
The B.1.1.529 variant was first reported to WHO from South Africa on 24 November 2021. its the recent variant spotted in South Africa all Nations are on High Alert Now.This variant has a large number of mutations, some of which are concerning. Preliminary evidence suggests an increased risk of reinfection with this variant. Heres a computer generated image of coronavirus omicron against black background.
Nyitókép: Uma Shankar sharma/Getty Images

Három oltás az omikron ellen - érdekesek a kórházi dolgozók eredményei

Először követték végig a vírus koncentrációját a légutakban meglévő omikronfertőzés során.

Öt kórházi dolgozóból egy kapta el az új típusú koronavírus omikron változatát annak ellenére, hogy háromszor is be voltak oltva - állapította meg egy új svéd tanulmány.

Noha a fertőzöttek többsége tünetmentes volt, a vírusszám elég magas volt ahhoz, hogy akár kilenc napon át is képesek legyenek fertőzni - közölték az SVT svéd televízióban szerdán.

A kutatásban a stockholmi Danderyd kórház 375 dolgozóját tesztelték kétnaponta négy héten át. Több mint húsz százalékuknak lett pozitív a tesztje a harmadik vakcina felvétele utáni két hónapon belül. Többségük tünetmentes volt.

"Először követtük végig a vírus koncentrációját a légutakban meglévő omikronfertőzés során. Meglepődtünk, hogy milyen sokak tesztje lett pozitív, és milyen magas volt a vírusszámuk annak ellenére, hogy nem sokkal korábban kapták meg a harmadik oltást" - mondta el az adásban Charlotte Thalin szakorvos, aki részt vett a kutatásban.

A szakember szerint a tanulmány azt bizonyítja, hogy a SARS-CoV-2 omikron változata képes kijátszani az immunrendszert.

Az eredmények ennek ellenére nem jelentik azt, hogy a vakcinák nem segítenének. Védenek a koronavírus okozta Covid-19 súlyos változata ellen, ami veszélyes lehet a be nem oltottakra, az idősekre és a kockázati csoportokba tartozókra - tette hozzá Thalin.

"Minimalizálni akarjuk a fertőzés terjedését, mivel az új variánsok kialakulása valószínűbb, ha erősen terjed a fertőzés" - magyarázta.

A tanulmány szerint a kutatásban résztvevők többségét a Pfizer/BioNTech vagy az AstraZeneca vakcinájával oltották.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×