eur:
394.52
usd:
369.69
bux:
65160.61
2024. április 19. péntek Emma
Romania, Black Sea Coast, Mangalia, elevated view of shipyard
Nyitókép: Walter Bibikow / Getty

Nem várt csapást szenvedhet az oroszgáz-függetlenedés egyik kulcsa

A romániai offshore-törvény módosítását várják.

Bepereli a román államot a nyílt vízi földgáz kitermeléssel foglalkozó Black Sea Oil and Gas (BSOG). Az amerikai tulajdonú vállalat a fekete-tengeri földgáz kitermelését szabályozó, úgynevezett offshore-törvény miatt fordul a párizsi kereskedelmi döntőbírósághoz, az Altalajkincsek Országos Ügynökséghez - írja a Maszol.ro.

Az ukrajnai háború után elindult, az orosz gáztól való függetlenedésre irányuló folyamat egyik kulcsának tartják a Fekete-tenger mélyén található földgáz felszínre hozását. A BSOG azt ígérte, még idén elkezdi a kitermelést. A cég még 2019-ben egyértelművé tette, elvárja, hogy a román állam módosítsa az offshore-törvényt.

A jogszabályt 2018-ban módosították úgy, hogy a befektetők a befizetendő adókból és illetékekből nem vonhatják le a beruházás ellenértékének jelentős részét.

A román kormányok azóta többször is ígéretet tettek a törvény módosítására, de ez nem történt meg.

A legjelentősebb fekete-tengeri lelőhely kiaknázására létrejött konzorciumot vezető OMV Petrom egyértelművé, addig nem vágnak bele a beruházásba, míg nem módosítják az offshore-törvényt.

A BSOG menedzsmentje azt közölte, visszavonja a pert, ha az offshore-törvény módosítják addig, míg elkezdődik a kitermelés a Midia Gas Develompent projekt keretében. Ennek a forgatókönyvnek minimális a valószínűsége, mivel az amerikai vállalat a második negyedév folyamán, vagyis legkésőbb június végéig tervezi elkezdeni a kitermelést - teszi hozzá a portál.

A BSOG által koncesszióba vett gázmezőből 10 milliárd köbmétert lehet majd kitermelni. A maximális éves kitermelés a tervek szerint 1 milliárd köbméter lesz, ami Románia fogyasztásának nagyjából 8 százalékát teszi ki.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Újra támad az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Újra támad az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Jön a Portfolio következő lakossági befektetési eseménye, a Portfolio Investment Day 2024. Május 16-án várjuk azokat, akik a legtöbbet szeretnék kihozni megtakarításaikból! Előadóink cégvezetők, pénzügyi vezetők, portfóliómenedzserek, elemzők és profi befektetők, akiktől releváns befektetési ötleteket szerezhetnek a jelenlévők. A konferencián kiemelten foglalkozunk a hazai állampapírokkal, a nyersanyagpiacokkal, a kriptoeszközökkel, valamint hazai és nemzetközi részvényekkel.   A rendezvényen velünk lesz többek között Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója, Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója, és a Cápák közöttből jól ismert Balogh Petya és Orbók Ilona is. Az eseményre itt lehet regisztrálni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×