eur:
392.24
usd:
366.07
bux:
66793.58
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Szakszervezeti figyelmeztetés: az orosz energia nélkül leállna a német ipar nagy része

A német szakszervezetek arra hívták fel a német kormány figyelmét, hogy az orosz energiaimport ügyében józan ésszel kell gondolkozniuk.

Az oroszok elleni energetikai szankciók esetén a német gazdaság nagy része néhány héten belül leállna. Az IG Metall, az IGBCE és az IG Bau az energiaszankciók ellen tiltakozott, hogy ezáltal a munkavállalók érdekeit védjék – írja az Index a Bloomberg alapján.

A német acél-, vegy- és papíripar néhány héten belül leállna, ha Németország úgy döntene, hogy megszünteti az Oroszországból érkező energiaimportot – közölték Németország legnagyobb ipari szakszervezetei.

„A növekvő energiaárak és legfőképpen egy, az orosz gáz behozatalára vonatkozó potenciális szankció lehetetlen helyzetbe kényszerítené az energiaintenzív iparágakat” – mondta Michael Vassiliadis, a német IGBCE vegyipari dolgozók szakszervezetének elnöke. A következmények közé tartozna a munkaórák csökkenése és a munkahelyek elvesztése mellett az európai termelési láncok gyors összeomlása is, amelynek világméretű következményei lennének – tette hozzá.

Németország ellenzi az oroszok elleni energiaszankciók meghozatalát és az erre vonatkozó politikai nyomásgyakorlást is, hiszen ez elemi érdekük, mivel a fosszilisenergia-felhasználásuk több mint felét Oroszországból importálják.

A német statisztikai hivatal adatai szerint Oroszországnak januárban körülbelül 3 milliárd euró (több mint 1100 milliárd forint) bevétele volt a Németországba irányuló energiaexportból. A német gazdasági miniszter, Robert Habeck kijelentette, hogy Németország 2022 végéig csökkentheti az orosz széntől és olajtól való függőségének mértékét, és az Északi-tenger partján legalább két LNG-terminál építését tervezi, ezzel is csökkentve az orosz gáznak való kitettségét.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×