eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Az ENSZ gyermekvédelmi alapja, az UNICEF élelmiszersegélyét veszik át afgánok Kabulban 2022. január 18-án. Az iszlamista tálibok 2021. augusztus 15-én elfoglalták az afgán fővárost, Kabult, azóta az ország humanitárius válsággal küzd.
Nyitókép: MTI/EPA

ENSZ donorkonferencia: véget kell vetni "a halál körforgásának"

Az afganisztáni humanitárius helyzet súlyosságára figyelmeztetett csütörtökön, az ázsiai ország megsegítésére rendezett virtuális nemzetközi donorkonferencián António Guterres ENSZ-főtitkár, s felszólította a résztvevő államokat, vessenek véget "a halál körforgásának".

"Egymillió rosszul táplált gyermeket fenyeget halál" - jelentette ki Guterres a konferencián, hozzátéve, hogy már most is tudnak olyanokról, akik a gyermekeiket bocsátják áruba vagy a szerveiket adják el, hogy megmeneküljenek az éhezéstől.

Az ENSZ 4,4 milliárd dollárt szeretne összegyűjteni Afganisztánnak a csütörtökön kezdődött virtuális nemzetközi donorkonferencián, amelynek házigazdája Nagy-Britannia, Németország és Katar. A világszervezet humanitárius ügyekért felelős főtitkár-helyettese, Martin Griffiths sajtókonerenciáján leszögezte: a szóban forgó összeg közvetlenül a segélyszervezetekhez megy, és nem halad át az országot irányító tálibok kezén.

Korábban sohasem kértek még ennyi pénzt egyetlen ország számára. Az összeg háromszorosa annak, amit 2021-ben akartak összegyűjteni Afganisztán megsegítésére. Egyelőre csak 13 százalékát sikerült megszerezni.

Afganisztánban a humanitárius helyzet a tálibok augusztusi hatalomra kerülésével romlott meg drasztikusan, jelenleg pedig már több mint 24 millióan szorulnak humanitárius segélyekre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×