eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Vlagyimir Putyin orosz elnök videokonferencia keretében tanácskozik a kormány tagjaival Moszkvában 2022. március 10-én. Vlagyimir Putyin február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/AP/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Klimentyev

Újabb orosz törvény a hamis információk terjesztésének tilalmáról

Börtönbüntetés és komoly pénzbírság is kiszabható.

Vlagyimir Putyin orosz elnök újabb törvényt írt alá az állítólagos hamis információk terjesztésének tilalmáról - írta a dpa német hírügynökség az orosz médiára hivatkozva.

A péntek éjjel közzétett új törvény már nemcsak az orosz fegyveres erőkről szóló állítólagos hamis információk terjesztését bünteti, hanem a külföldön tevékeny orosz állami hatóságokra vonatkozó álhírterjesztést is. Hatálya kiterjed az állami hatóságok, nagykövetségek és kereskedelmi képviseletek munkájáról szóló tájékoztatásokra.

A hamis információk terjesztői 700 ezer és 1,5 millió rubel közötti pénzbírsággal vagy három évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók. Tisztségviselők esetében a büntetések még nagyobbak: ők 3-5 millió rubel közötti pénzbírságra vagy 5-10 év közötti börtönbüntetésre számíthatnak.

Egy orosz parlamenti képviselő aláhúzta:

a törvény azokat hivatott támogatni, akik "Oroszország határain kívül védik az orosz érdekeket".

Bíráló hangok azt kifogásolják, hogy a törvények az orosz hatóságokra bízzák annak eldöntését, hogy melyik hír igaz és melyik hamis.

Oroszországban külön törvény tiltja az állami hatóságok munkájának lejáratását külföldön. Az erre vonatkozó jogszabályokat az ukrajnai háború kezdete óta szigorították.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×