eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közösen tartott sajtóértekezleten a NATO-tagállamok külügyminisztereinek rendkívüli tanácskozása előtt Brüsszelben 2022. március 4-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/REUTERS POOL/YVES HERMAN / POOL

Anthony Blinken szerint meg kell erősíteni a NATO keleti országainak biztonságát

A térségbeli országok - köztük Lengyelország, Litvánia, Szlovákia, Magyarország és Románia - érintett, derült ki az amerikai külügyminiszter és a lengyel kormányfő tárgyalásán.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter tejlességgel egyetért azzal, hogy meg kell erősíteni a NATO keleti szárnyát - közölte szombati sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, miután Blinkennel találkozott a délkelet-lengyelországi Rzeszówban. Morawiecki elmondta: a tárgyalás témája az ukrajnai helyzet volt, valamint a szövetséges, ezen belül amerikai katonai jelenlét megerősítése a kelet- és közép-európai térségben.

Felidézte: jelenleg több mint 10 ezer fős a lengyelországi amerikai kontingens, Varsó pedig a biztonság érdekében e jelenlét további növelésére törekszik.

Blinken "teljesen egyetért" azzal, hogy meg kell erősíteni a NATO keleti szárnyát, a térségbeli országok - köztük Lengyelország, Litvánia, Szlovákia, Magyarország és Románia - biztonságát - számolt be Morawiecki.

Aláhúzta: a szövetségesek "ugyanazon a hullámhosszon beszélnek", hiszen a biztonság "ma abszolút prioritást jelent".

A tárgyalás témája volt az Oroszországgal szembeni szankciók kérdése, valamint a gáz- és olajszállítások alternatív forrásai is - közölte Morawiecki. A szankciókról kiemelte: Blinkennel annak fontosságáról beszéltek, hogy ezek "lékmentesek" legyenek, ne legyen például olyan orosz bank, amelyre ne vonatkozna a SWIFT rendszerből való kizárás.

Blinken szombaton Rzeszówban Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel is találkozik.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×