eur:
395.7
usd:
372.07
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Emmanuel Macron francia elnök bemutatja a féléves EU-elnökség programját az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2022. január 19-én. Január 1-jétől Franciaország tölti be fél évig az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét.
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Emmanul Macron: ez lehet, hogy hosszú lesz

Franciaország tervet készít, hogy az ország rugalmasan tudja kezelni a háború gazdasági következményeit.

Fel kell készülni az ukrajnai harcok elhúzódására - figyelmeztetett Emmanuel Macron francia elnök szombaton a párizsi nemzetközi mezőgazdasági kiállításon és vásáron.

A francia kormány tervet készít, hogy az ország rugalmasan tudja kezelni a háború gazdasági következményeit - jelezte Macron. Az elnök szerint a főbb exportágazatok közül a bor, a gabona és az állati takarmány kivitelére biztosan hatással lesz a konfliktus.

"A háború visszatért Európába" - mondta Macron, aláhúzva, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egyoldalúan választotta a harcot.

Szakértők attól tartanak, hogy a nyugati szankciók, illetve a válaszul hozott orosz megtorló intézkedések jelentős fennakadásokat okoznak a kereskedelemben. Franciaország Oroszország kilencedik legnagyobb élelmiszeripari beszállítója. Ukrajnában több nagy francia csoport van jelen, elsősorban a tejiparban, valamint a gabona- és a vetőmagágazatban.

Eközben egy francia katonai szóvivő bejelentette, hogy Franciaország védelmi célú katonai felszerelést küld Ukrajnába.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban rendelt el hadműveletet az ukrajnai Donyec-medencében, miután a héten elismerte az ottani szakadárok által önkényesen kikiáltott két "népköztársaság" függetlenségét, és azok segítséget kértek Moszkvától. Putyin leszögezte, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadnak célpontokat, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területekről. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×