eur:
392.13
usd:
366.52
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megbeszélést folytat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel (a képen nem látható) Moszkvában 2022. február 14-én.
Nyitókép: MTI/AP/Szputnyik/Alekszej Nyikolszkij

Ukrajnai háború: Oroszország hajlandó tárgyalni, egy feltétellel

Oroszország kész tárgyalni, ha az ukrán hadsereg leteszi a fegyvert – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Bármelyik pillanatban készen állunk a tárgyalásokra, amint az ukrán fegyveres erők válaszolnak a felhívásunkra és leteszik a fegyvert – jelentette ki Szergej Lavrov moszkvai sajtótájékoztatóján a BBC szerint.

Az orosz külügyminiszter azt is közölte, hogy Oroszország nem akarja elfoglalni Ukrajnát, csupn demilitarizálni készül. Szerinte az ukrán állam stabilitása megkérdőjelezhető, és azzal vádolta a Nyugatot, hogy felfegyverezte Ukrajnát.

Szergej Lavrov azt is közölte:

Oroszország nem lát esélyt arra, hogy elismerje a jelenlegi ukrán kormány legitimitását.

Az orosz külügyminiszter sajtótájékoztatóján arról beszélt: minden ukrán állampolgárnak esélyt adnak arra, hogy hazatérjen, és demokratikus úton válasszon új vezetést magának.

Lavrov felajánlása nem sokkal az után érkezett, hogy Ukrajna jelezte, békét akar, és kész tárgyalni Oroszországgal, többek között a semleges státuszáról is.

Ha van lehetőség a tárgyalásokra, akkor sort kell keríteni rájuk. Ha Moszkva azt mondja, hogy tárgyalásokat akar folytatni, többek között a semleges státuszról, akkor mi nem félünk ettől – jelentette ki Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó a Portfolio tudósítása szerint.

Péntek hajnalban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is arról beszélt már, hogy Oroszországnak előbb-utóbb fel kell vennie a kapcsolatot Kijevvel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×