eur:
393.73
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Moszkva, 2018. április 8.Vlagyimir Putyin orosz elnök a moszkvai ortodox Megváltó Krisztus-székesegyházban tartott húsvéti liturgián 2018. április 8-án. Az ortodox keresztény egyházak idén április 8-án ünneplik a húsvétvasárnapot. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)
Nyitókép: Szergej Ilnyickij

EU-szankciók Oroszország ellen - "van még töltény" a szakértő szerint

Lépcsőzetességet lát Gyévai Zoltán, az EU Monitor főszerkesztője abban, ahogy Oroszországot blokkolja az EU. Az InfoRádiónak részletesen elmagyarázta, miben más Európa hozzáállása az orosz invázióhoz most, mint a krími események idején volt.

Mint az Infostart is hírül adta, az Európai Unió tagállamai megállapodtak az Oroszország elleni új szankciókról, válaszul arra, hogy Moszkva a nemzetközi jog megsértésével elismerte a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár területek függetlenségét.

Gyévai Zoltán, EU Monitor főszerkesztője az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában azt mondta: a Krím-félsziget elcsatolása utáni intézkedések ugyan nem voltak hatással Vlagyimir Putyin orosz elnök további katonai lépéseire, de az orosz gazdaság megérezte azokat.

"Az volt a céljuk, hogy előidézzenek egy változást Putyin elnök magatartásában. Ez nem sikerült, ezért a mostani szankcióknak már nincs is ilyesfajta elvárása,

hogy Vlagyimir Putyin megváltoztassa a hozzáállását a dolgokhoz. Szankcionálja, bünteti őt a csomag, megpróbálja eltántorítani az eszkalációs lépésektől, hiszen - ne feledjük el - azzal, hogy az orosz haderő megjelent most már Ukrajna területén hivatalos formában, még nem biztos, hogy ez a végállomás, elképzelhető, hogy a szakarádok által 30 százalékban uralt Donbasz lesz a következő" - elemzett Gyévai Zoltán.

A lényeg szerinte Putyin elnök számára az, hogy Ukrajna cselekvőképtelenné váljon és elveszítse mindenféle vonzerejét.

Gyévai Zoltán egyfajta szakaszosságot lát az unió magatartásában, ami Oroszország "blokkolását" illeti. Ez annak a jele, hogy "vannak még töltények", de nem akarják az összeset ellőni, megpróbálják Vlagyimir Putyint "még idő közben elrettenteni".

"Kirakatba helyezték az első hullámot, amit azért ne becsüljünk alá: komoly károkat okoz már most Oroszországnak, hogy mostantól kezdve a nyugati tőkepiachoz az orosz állam és kormány, illetve azok az oligarchák, akiknek közük volt az ukrajnai invázióhoz, agresszióhoz, nem férhetnek hozzá:

nem vehetnek fel hitelt, nem bocsáthatnak ki államkötvényt sem, ami által nem tehetnek szert költségvetési forrásokra"

- húzta alá.

Hogy mindennek milyen hatása lesz, azt - mint fogalmazott - "meglátjuk".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×