eur:
397.1
usd:
369.67
bux:
70022.97
2024. június 14. péntek Vazul
Nyitókép: Bernhard Lang/Getty Images

Nagy kihívás előtt az olasz autóipar, menteni kell a munkahelyeket

Az olasz kormány egyeztetéseket folytat az autóipar szakmai képviseleti szervezeteivel és a szakszervezetekkel egy olyan támogatási program kidolgozásáról, ami fájdalmas foglalkoztatási következmények nélkül is lehetővé tenné az átállást az elektromobilitásra.

A szakszervezetek és az iparág is több tízezer állás elvesztésétől tart a belsőégésű motoros új járművek forgalomba helyezésének betiltása miatt 2035-től.

Mario Draghi kormánya az intézkedések keretében nemcsak az elektromos autók vásárlásának támogatására kíván összpontosítani, hanem kutatás-fejlesztési szerződések megkötésére, innovációs megállapodásokra, a technológia-transzfer elősegítésére, a közös európai érdeket képviselő beruházások ösztönzésére. A tervezett intézkedésekről Giancarlo Giorgetti ipari miniszter az autóipari ágazat képviselőivel folytat tárgyalásokat, amelyen kitérnek a töltőinfrastruktúra kiépítésére és az elektromobilitásra történő átállás szociális következményeinek enyhítésére is.

Olaszországban a következő években 73 ezer munkahely kerülhet veszélybe amiatt, hogy 2035-től tilos lesz a belsőégésű motoros új járművek forgalomba helyezése. Az ilyen furgonok és kis-haszongépjárművek pedig 2040-től már nem is lehetnek forgalomban Olaszországban. Csak 2025 és 2030 között 63 ezer munkahely megszűnésétől tartanak a szakszervezetek és a szakmai képviseleti szervezetek a kormányhoz intézett közös levelük szerint, amelyben a krízist megelőző intézkedéseket sürgetnek.

Az ipari szakmai képviseleti szervezetek és a szakszervezetek egyaránt attól tartanak, hogy deindusztrializációs folyamat indulhat meg az olasz gazdaság egyik pillérét alkotó autóiparban. A mintegy 180 ezer alkalmazottat foglalkoztató autóipari ágazatot több mint kétezer vállalkozás alkotja. Az ágazat 93 milliárd eurós forgalma az olasz bruttó hazai termék 5,6 százaléka.

Címlapról ajánljuk

Vitézy Dávid: visszahívott Karácsony Gergely, és elnézést kért

Karácsony Gergely elnézést kért kiszivárgott mondataiért, miszerint lapáttal fogja agyonverni vetélytársát – közölte Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.14. péntek, 18:00
Ch. Gáll András az Index főmunkatársa
Dénes Tamás az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×