eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Keleti kémriadót fújt Dánia

Merényletkísérletekről is szó esik egy frissen nyilvánosságra hozott jelentésben.

A dániai titkosszolgálat (PET) aggodalmának adott hangot a Dániában végrehajtott kémkedési ügyek számának növekedése miatt – áll közleményben, amelyről az AFP francia hírügynökség közölt tudósítást.

"Néhány külföldi ország aktív titkosszolgálati tevékenységet folytat Dániával szemben, és megnövekedett a kémkedési ügyek által jelentett fenyegetés 2021-ben" – fogalmazott közleményében a dán titkosszolgálat (PET).

Ez a fenyegetés, amely

  • kémkedést,
  • befolyásolási tevékenységet,
  • zaklatást,
  • illegális termékek és technológiák megszerzésére, valamint megfigyelésre irányuló kísérletet, illetve ritkább esetekben
  • merényletkísérleteket

jelent, az autonóm dán területekre (Feröer-szigetek és Grönland) is kiterjed, amely az Északi-sarkvidék iránti különleges érdeklődés miatt jelentős.

A közlemény szerint

a kémtevékenység és a fenyegetés elsősorban Oroszországból, Kínából és Iránból érkezik.

"Kína jelentős erőfeszítéseket tesz a csúcstechnológia és az ezzel kapcsolatos legújabb ismeretek megszerzéséért" – magyarázta Anders Henriksen, a PET elhárításért felelős igazgatója a Politiken című dán napilapban. Henriksen szerint ez a fenyegetés rejtett, lappangó módon jelen van egyes felsőoktatási csereprogramokban is. "Bizonyos korai fázisban lévő kutatások, amelyek katonai célokra is alkalmazhatóak, problémát jelenthetnek" – húzta alá.

Nyár elején a Politiken cikke fedte fel, hogy legalább harminc, Dániában kutatást folytató személyt toboroztak és vettek fel az "Ezer tehetség" elnevezésű kínai kormányzati programba.

A dán titkosszolgálatok hónapok óta reflektorfényben vannak Dániában.

A DR dán közszolgálati televízió májusban például arról sugárzott oknyomozó műsort, hogy az Egyesült Államok legalább 2014-ig használta a dán tenger alatti kábelhálózatot négy ország (Németország, Svédország, Norvégia, Franciaország) politikusai és közszereplői, mások mellett Angela Merkel korábbi német kancellár megfigyelésére.

Mindeközben – amint azt az Infostart is megírta – Lars Findsen, a dán külföldi hírszerzés főigazgatója december vége óta letartóztatásban van bizalmas dokumentumok kiszivárogtatásának vádjával.

Az ellene folyó vizsgálat zárt ajtók mögött folyik, de a helyi média szerint az ügy elsősorban a dán sajtónak kiszivárogtatott minősített információkkal kapcsolatos.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×