eur:
384.37
usd:
353.64
bux:
69051.98
2024. május 28. kedd Csanád, Emil
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság bizottság elnöke, miután a képviselők jóváhagyták a bizottság összetételét az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2019. november 27-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Újraosztják a brüsszeli kártyákat – a Fidesz nyer is, veszít is

Bár vezetői tisztségeket nem kapnak, az összes fideszes európai parlamenti képviselő helyet kaphat az EP szakbizottságaiban a jövő heti tisztújítás után – mondta kérdésünkre az EU Monitor főszerkesztője. Járóka Lívia EP alelnökségének folytatásáról még egyeztetnek.

A status quo nem változik, vagyis az Európai Néppártból távozó Fidesz EP-képviselői a vezető tisztségeken kívüli pozícióikat, így a szakbizottsági helyeiket is megtarthatják a jövő heti tisztújítás után – tisztázta érdeklődésünkre Gyévai Zoltán, az EU Monitor főszerkesztője.

"A szakbizottságok és az interparlamentáris különbizottságok – amelyek a harmadik országokkal való kapcsolattartásban játszanak szerepet – összetétele nem változik. Most, hogy a fideszes képviselők a függetlenek között ülnek, és egy ideig ott is maradnak, de

a helyzetük még javulni is fog,

ugyanis a ciklus felénél aktuális tisztújítás alkalmával tükröztetni, arányosítani fogják az Európai Bizottság összetételénél az egyes frakciók létszámában történt változásokat. Márpedig tudjuk azt, hogy az Európai Néppárt frakciója a Fidesz 12 képviselőjének távozásával zsugorodott. Ám a Néppárt az EP-ben legerősebb pártként kivívta azt, hogy ne csökkenjen a helyeinek a száma, ezért a másik oldalon emelni kellett" – magyarázta az arányosítás folyamatát.

Ennek következtében kapja "vissza" az összes fideszes képviselő függetlenként is az egyes szakbizottsági "főtagságokat" azok után, hogy a kilépéskor azokról le kellett mondaniuk.

Hogy vezető tisztséget is betölthetnek-e ezekben a bizottságokban, azzal kapcsolatban viszont leszögezte,

csak puszta tagságról lesz szó ezentúl.

"Nincs arra példa és nem is lesz, hogy független képviselők, akik mögött nem áll frakció, irányítsanak" – indokolt Gyévai Zoltán.

Ha viszont megalakul egy új frakció, amelynek a Fidesz is része lesz, a helyeket újraoszthatják, de nem automatikus, hogy így lesz. Gyorsan pedig biztosan nem.

"Ha alakulna is egy korábbiaknál erősebb frakció, mert létre lehet hozni egy ilyet, az igazából nem tudná parlamenti pozíciókra váltani azt a létszámot, amivel rendelkezne.

Az, hogy meghiúsult egy ilyen radikálisan jobboldali frakció, illetve pártcsoport létrehozása, azt is hozta magával, hogy a következő lehetősége 2024-ben, az új ciklus kezdetén lesz befolyáshoz jutni."

Vagyis: hiába alakulnak meg például már a közelgő francia elnökválasztás után, az nem fog automatikusan nagyobb befolyásra fordulni – magyarázta a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Milliárdos károkat okozott az ítéletidő tavaly Németországban

Minden bizonnyal bekerül a német biztosítók negatív krónikájába a tavalyi esztendő. A Német Biztosítási Társaságok Szövetsége (GDV) szerint ugyanis a jégeső, a rendkívüli esőzések és a viharok a múlt évben 5,7 milliárd eurós biztosítói kár okoztak, jelentősen többet, mint a megelőző esztendőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.28. kedd, 18:00
Ungár Péter
az LMP társelnöke és EP-listavezetője
Francia katonák mennek Ukrajnába, a NATO átlépi az oroszok vörös vonalát - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Francia katonák mennek Ukrajnába, a NATO átlépi az oroszok vörös vonalát - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Franciaország katonai kiképzőtiszteket küld Ukrajnába, első körben azért, hogy szemügyre vegyék az ország katonai képzési infrastruktúráját, vélhetően előkészítve ezzel egy hosszabb távú, nem harctéri küldetést. Lengyelország is mérlegeli ezt a lehetőséget, a balti államokhoz hasonlóan. A NATO támogatja az ukrán hadsereg által használt nyugati fegyverek Oroszország területe elleni használatát és az ezt tiltó korlátozás feloldását kérik a tagállamoktól, hasonlóan járt el a nap folyamán az Európai Unió is. Oroszország számára mindez egy vörös vonal átlépését jelenti. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×