eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Digital generated image of semi transparent red COVID-19 cell with blue glowing omicron sign inside. Covid 19 omicron variant concept.
Nyitókép: Andriy Onufriyenko/Getty Images

Omikron: ezt árulják el a dél-afrikai adatok

Kevesebb kórházban kezelt beteg és a korábbi hullámokhoz képest alacsonyabb számú súlyos megbetegedés jellemezte a Dél-Afrikai Köztársaság omikron hajtotta hullámát.

A korábbi hullámok mintázatait hasonlította össze a tavaly év végén az omikron kapcsán tapasztaltakkal egy, a Journal of the American Medical Association című folyóiratban megjelent tanulmány. Caroline Maslo és munkatársai a negyedik hullámban kórházba került betegek adatait vizsgálták a korábbi hullámokkal összehasonlítva Dél-Afrikában.

Az első három hullámban a sürgősségi osztályokon pozitív teszteredménnyel jelentkező betegek 68-69 százaléka került kórházba a MedicalXpress cikke szerint, míg a negyedik hullámban ez az arány jelentősen alacsonyabb, mindössze 41,3 százalék volt. A negyedik hullám során kórházba került betegek ugyanakkor fiatalabbak voltak, az életkori medián 36 év, szemben a harmadik hullámban mért 59 évvel, a női betegek aránya pedig magasabb volt.

A negyedik hullámban szignifikánsan kevesebb társbetegséggel rendelkező beteget vettek fel kórházi osztályokra, és jelentősen kevesebb beteg jelentkezett akut légzőszervi betegséggel:

31,6 százalék, szemben a harmadik hullám 91,2 százalékával.

A negyedik hullámban kórházba felvett 971 beteg 24,2 százaléka volt oltott, 66,4 százaléka volt oltatlan, 9,4 százalék esetében oltási státusza pedig ismeretlen volt.

A negyedik hullámban jelentősen csökkent az oxigénterápiát igénylő betegek aránya: 17,6 százalékra a harmadik hullám 74 százalékával szemben. Hasonlóképp csökkent a gépi lélegeztetésben részesülő betegek aránya; az intenzív osztályra való felvétel 18,5 százalék volt, szemben a harmadik hullám 29,9 százalékával.

A halálozási arány az első hullámban 19,7 százalék, a harmadik hullámban 29,1 százalék, a negyedikben pedig 2,7 százalékos volt.

"További kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy a hullámok közötti különbségeket befolyásolja-e a már meglévő szerzett vagy természetes immunitás, vagy az omikron kevésbé patogén, mint a korábbi változatok" - írják a szerzők.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Hamarosan lépni kell a Balaton ügyében

A folyamatos esők hatására már 109 centis a Balaton. A szabályozás szerint télen 110 centi lehet a maximum. Annak jártunk utána, lesz-e karácsonyi vízleeresztés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Akkorát gyengült a forint az euróval szemben az elmúlt években, hogy a hazai üzemanyagokra meghatározott jövedéki adóterhek mértéke az EU-s minimumszint alá csökkent. A kötelezettségszegési eljárás elkerülése érdekében tehát szükség volt az adó növelésére, a kormány azonban jelentősen "túlbiztosítva" magát, egészen a 420 forintos euró-árfolyamig elegendő jövedéki adót határozott meg, ami január elsejétől élesedik. Ennek hatására vélhetően messze a legmagasabb benzin-és dízelárakkal találkozhatnak majd a magyar autósok a régióban - de mégis milyen logika állhat a kormány döntése mögött? Többek között erre keressük a választ elemzésünkben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. december 8. 16:50
×
×
×
×