INFORÁDIÓ
2022. január 24. hétfő
Timót

omikron

dél-afrikai köztársaság

adatok

Digital generated image of semi transparent red COVID-19 cell with blue glowing omicron sign inside. Covid 19 omicron variant concept.

Omikron: ezt árulják el a dél-afrikai adatok

Infostart

Kevesebb kórházban kezelt beteg és a korábbi hullámokhoz képest alacsonyabb számú súlyos megbetegedés jellemezte a Dél-Afrikai Köztársaság omikron hajtotta hullámát.

A korábbi hullámok mintázatait hasonlította össze a tavaly év végén az omikron kapcsán tapasztaltakkal egy, a Journal of the American Medical Association című folyóiratban megjelent tanulmány. Caroline Maslo és munkatársai a negyedik hullámban kórházba került betegek adatait vizsgálták a korábbi hullámokkal összehasonlítva Dél-Afrikában.

Az első három hullámban a sürgősségi osztályokon pozitív teszteredménnyel jelentkező betegek 68-69 százaléka került kórházba a MedicalXpress cikke szerint, míg a negyedik hullámban ez az arány jelentősen alacsonyabb, mindössze 41,3 százalék volt. A negyedik hullám során kórházba került betegek ugyanakkor fiatalabbak voltak, az életkori medián 36 év, szemben a harmadik hullámban mért 59 évvel, a női betegek aránya pedig magasabb volt.

A negyedik hullámban szignifikánsan kevesebb társbetegséggel rendelkező beteget vettek fel kórházi osztályokra, és jelentősen kevesebb beteg jelentkezett akut légzőszervi betegséggel:

31,6 százalék, szemben a harmadik hullám 91,2 százalékával.

A negyedik hullámban kórházba felvett 971 beteg 24,2 százaléka volt oltott, 66,4 százaléka volt oltatlan, 9,4 százalék esetében oltási státusza pedig ismeretlen volt.

A negyedik hullámban jelentősen csökkent az oxigénterápiát igénylő betegek aránya: 17,6 százalékra a harmadik hullám 74 százalékával szemben. Hasonlóképp csökkent a gépi lélegeztetésben részesülő betegek aránya; az intenzív osztályra való felvétel 18,5 százalék volt, szemben a harmadik hullám 29,9 százalékával.

A halálozási arány az első hullámban 19,7 százalék, a harmadik hullámban 29,1 százalék, a negyedikben pedig 2,7 százalékos volt.

"További kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy a hullámok közötti különbségeket befolyásolja-e a már meglévő szerzett vagy természetes immunitás, vagy az omikron kevésbé patogén, mint a korábbi változatok" - írják a szerzők.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Andriy Onufriyenko/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018