INFORÁDIÓ
2022. január 29. szombat
Adél

koronavírus

omikron

mutáció

vírus

dél-afrika

Virus variant, coronavirus, spike protein. Omicron. Covid-19 seen under the microscope. SARS-CoV-2, 3d rendering

Omikron: sokkos állapotba került a felfedezésétől a kutató

Infostart

Raquel Viana, Dél-Afrika legnagyobb magán-tesztlaboratóriumának tudományos vezetője november 19-én, pénteken éppen kilenc koronavírus-mintán génszekvenálást végzett – és ekkor érte eddigi élete legnagyobb sokkja is.

A Lancet laborjában végzett tesztek mindegyik mintában ugyanazt a nagy számú mutációt mutatták ki, melyek nagy része a fehérjetüske változását okozta. A vírus ezen része felelős az egészséges sejtekbe való bejutásért, és a vakcinák is éppen a vírus tüskefehérjéjét célozzák meg.

„Meglehetősen sokkos állapotba kerültem attól, amit láttam. Azt hittem, a folyamatba valahol hiba csúszhatott” – idézi a Portfolio Raquel Viana Reutersnek mondott szavait.

Ezután felkapta a telefont, és felhívta kollégáját, Daniel Amoako génszekvenáló specialistát a nemzeti járványügyi hatóságnál Johannesburgban, és azt mondta neki:

„nekem úgy tűnik, ez egy új változat”.

Amoako az egész hét végét a Viana által küldött kilenc minta vizsgálatával töltötte, melyek mind ugyanazokat a mutációkat tartalmazták. Annyira bizarr volt, hogy kollégái is azt gondolták, csakis egy hiba állhat emögött. Aztán később eszükbe jutott, hogy a héten az esetszámok gyors emelkedésére lettek figyelmesek, mely egy új variáns megjelenését is jelezhette.

Szintén különlegessége az omikronnak egy úgynevezett „s-gén kidobódás”, mely mutációt a delta variáns nem tartalmazza. Ezt a mutációt egyedül az alfa variánsnál észlelték korábban, ezzel azonban augusztus óta nem találkoztak Dél-Afrikában.

November 23-án értesítették a az egészségügyi hatóságokat a felfedezésről, és a globális koronavírus-adatbázisba is feltöltötték a mintákat. Szerdán riasztották a WHO-t is.

Ekkorra már Johannesburgot és Pretoriát is magába foglaló Guateng régióban a pozitív teszek több mint kétharmada tartalmazta az „S-gén kidobódást”, vagyis a delta helyett már az omikron vált dominánssá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Naeblys/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018