eur:
393.68
usd:
365.03
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Doctor with blood sample of Covid-19 Omicron B.1.1.529 Variant and general data of covid-19 Coronavirus Mutations.
Nyitókép: yalcinsonat1/Getty Images

Újabb földrészen jelent meg az omikron

A szupervariánst miatt Brazíliában mutatták ki. Kanada szigorítást jelentett be.

Azonosították két fertőzöttnél a koronavírus omikron változatát Brazíliában - jelentette be Sao Paulo állam kormányzata közleményben.

Az új vírusvariáns hírügynökségi jelentések szerint most először bukkant fel bizonyítottan Latin-Amerika területén.

Az omikront Dél-Afrikából Sao Paulóba érkezett brazil utasoknál azonosították genetikai vizsgálatokkal. A 41 éves férfi és a 37 éves nő repülőgépe egy héttel ezelőtt szállt le Brazíliában, és két nappal később tesztelték őket. Mivel már az első teszteredmények kimutatták a fertőzést, a két utast otthoni karanténra kötelezték. Azóta is megfigyelés alatt tartják őket és családtagjaikat.

Az omikron variánst először a Dél-afrikai Köztársaságban azonosították, és az elmúlt napokban számos ország utazási korlátozásokat rendelt el a dél-afrikai térség államaival szemben.

Brazília egyike azoknak az országoknak, amelyekben a legtöbb koronavírusos fertőzöttet regisztrálták. Friss adatok szerint az országban a járvány fertőzöttjeinek száma meghaladja a 22 milliót, a halálos áldozatoké pedig több mint 610 ezer.

Kanada: kötelező tesztelés a reptéren

Kanadában hamarosan minden légi úton érkezőnek kötelezően koronavírustesztet kell készíttetnie a repülőtéren az omikron vírusvariáns elleni fellépés jegyében, ez alól csak az Egyesült Államokból érkezők képeznek kivételt - jelentette be Jean-Yves Duclos egészségügyi miniszter. Duclos hozzátette, hogy a központi vezetés egyeztetéseket folytat a kanadai tartományok vezetésével arról, hogy szükség esetén kiterjeszthető-e a tesztelési kötelezettség az országba az amerikai határon át közúton érkezőkre is.

Omar Alghabra közlekedési miniszter kedden azt jelentette be, hogy hárommal kibővítették azon afrikai országok listáját, amelyekből az omikron változat ottani terjedése miatt megtiltották a beutazást Kanadába. Ezentúl azok a külföldiek sem léphetnek az ország területére, akik a beutazás előtti két hétben Nigériában, Malawiban vagy Egyiptomban jártak. A listán egy korábbi döntés alapján már szerepelt a Dél-afrikai Köztársaság, Namíbia, Lesotho, Botswana, Eswatini, Zimbabwe és Mozambik.

A térségből érkező kanadai állampolgárok beléphetnek hazájukba, de kötelezően tesztet kell készíttetniük akkor is, ha megkapták már a koronavírus elleni oltásokat.

Kanadában már felbukkant az omikron vírusváltozat, amelyet először Dél-Afrikában azonosítottak.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×