INFORÁDIÓ
2022. június 25. szombat
Vilmos

lengyelország

fehéroroszország

ukrajna

határ

Az Európai Unióba igyekvő migráns fehérorosz katonáktól kapott élelemmel Kuznica Bialostocka-Bruzgi lengyel-fehérorosz határátkelőnél, a fehéroroszországi Grodno környékén 2021. november 17-én.

Többórás ostrom a lengyel–fehérorosz határnál

Infostart / MTI

Két próbálkozás is sikertelenül zárult. A lengyelek szerint már a fehérorosz fegyveresek is egyre nyíltabban lépnek fel.

A lengyel-fehérorosz határon két nagyobb csoport próbált áttörni péntekre virradóan, a migránsok köveket dobáltak, könnygázt is használtak, de nem jártak sikerrel. Egy öttagú iraki családot a határőrök egy őrzött lengyelországi befogadóközpontba irányítottak - közölte Anna Michalska, a lengyel határőrség szóvivője.

Dubicze Cerkiewnénél egy hozzávetőleg 500 fős migránscsoport gyűlt össze, és kövekkel, fadarabokkal kezdték dobálni a lengyel határőröket. Közben a közelben lévő fehérorosz egyenruhások lézerrel világítottak át a lengyel oldalra. Négy, a lengyel határőröket segítő katonát eltaláltak a kövek, orvosi ellátásban kellett részesíteni őket.

A mintegy kétórás sikertelen ostrom után a migránsok egy részét fehérorosz teherautók vitték el, mások kisebb csoportokban haladtak gyalog tovább a határ mentén - számolt be Michalska.

A másik, Mielniknél történt kísérlet során mintegy 50 közel-keleti bevándorló átlépte a határt, de a lengyelek visszafordították őket. Kivételt tettek egy ötfős családdal, melynek tagjai, beleértve a várandós anyát, jó egészségi állapotban vannak. A családot egy lengyelországi őrzött központba viszik.

Michalska elmondta: míg az előző hetekben a fehérorosz fegyveresek még csak rejtett vagy passzív módon vettek részt a határmenti incidensekben, jelenleg egyre nyíltabban lépnek fel. Lézerrel vakítják el a lengyel határőröket, felvágják a határkerítést, kövekkel és könnygázzal látják el a migránsokat.

Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízióban elmondta: a határsértési kísérleteknél az utóbbi napokban újfajta módszerek tapasztalhatók. Miután Kuznica Bialostockánál kedden a lengyelek meghiúsították a tömeges határostromot, kisebb, több tucat személyből álló csoportok próbálnak meg több helyen Lengyelországba átjutni.

A határszakaszon a lengyelek a jövő év közepéig 5 méter magas acélfalat emelnek.

A határ menti térségben november végéig rendkívüli állapot van érvényben.

Az év eleje óta a lengyel-fehérorosz határon több mint 34 ezer határsértési kísérletet regisztráltak. Lengyel becslések szerint 3-4 ezer, fehérorosz közlés szerint 7 ezer migráns tartózkodik a határvonal mentén. Közben Minszkből csütörtökön repülőgéppel hazaszállították Irakba a migránsok első, mintegy 400 fős csoportját.

Stanislaw Zaryn, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője biztató előjelnek nevezte a járatot, mindazonáltal úgy vélte: Fehéroroszország "hosszú távú tervén mi sem változik", Minszk továbbra is migrációs nyomást fog előidézni a lengyel határon.

Melegben éjszakáztak

Csaknem kétezer migráns éjszakázott Fehéroroszországban egy fűtött raktárcsarnokban, miután felszámolták hevenyészett táborukat Fehéroroszország és Lengyelország határán - tájékoztatott a BelTa.

A fehérorosz hírügynökség fotókat is közzétett egy raktárban, matracokon fekvő migránsokról. A hír szövege szerint sokuknak hosszú ideje ez volt az első éjszakájuk, amelyet melegben tölthettek.

A fehérorosz határőrség csütörtökön felszámolta a Kuznica-Bruzgi határátkelőnél található "nomád" tábort, ahol mintegy kétezren tartózkodtak. A migránsok többségét egy közeli logisztikai központban helyezték el, a lengyel védelmi minisztérium által közzétett videó szerint viszont néhány száz ember még mindig a határátkelő közelében tartózkodik sátrakban.

Egy fehérorosz szóvivő pénteken elmondta, hogy a migránsok a továbbiakban nem közelíthetik meg a lengyel határt.

Eközben a határon táborozó migránsok körében megjelent a koronavírus, egyiküket kórházba szállították. A fehérorosz hatóságok jelezték: oltópontot létesítenek a raktárcsarnokban, hogy péntektől megkezdhessék az ott tartózkodók beoltását.

Ukrajna is készül

Az ukrán rendvédelmi szervek engedélyt kaptak arra, hogy fegyvert használjanak az esetlegesen Fehéroroszországból Ukrajnába betörő migránsok ellen, ha veszélyt jelentenek az ukrán határőrökre - erősítette meg Denisz Monasztirszkij belügyminiszter.

A tárcavezető kifejtette, hogy az ukrán határőrök és más rendvédelmi szervek kétlépcsős védelmi rendszert alakítanak ki a fehérorosz-ukrán határon. Szavai szerint az első lépcsőben lévők fegyvertelenek lesznek. "A migránsok agresszív fellépése esetén a második lépcsőben (...) a határőrök életének és testi épségének veszélye esetén minden szükséges intézkedést megteszünk, beleértve a lőfegyverek használatát is" - fogalmazott a miniszter.

Monasztirszkij az Ukrinform hírügynökség jelentése szerint kijelentette: a parlamentnek készen kell állnia arra is, hogy szükségállapotot hirdessen a határ menti régiókban. Hozzátette viszont, hogy most még erre nincs szükség.

Az Ukrajinszki Novini hírügynökség emlékeztetett arra: az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) a múlt héten határozatot hozott arról, hogy megerősíti az ukrán-fehérorosz határszakaszt, megakadályozandó, hogy migránsok törjenek be onnan Ukrajnába.

Nyitókép: MTI/EPA/BELTA/Makszim Gucsek
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018