INFORÁDIÓ
2022. május 27. péntek
Hella

rmdsz

kelemen hunor

románia

kormányalakítás

Kolozsvár, 2020. december 6. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke sajtótájékoztatót tart az urnazárások után a kolozsvári Iskola Alapítvány székhelyén a romániai parlamenti választások napján, 2020. december 6-án. Kelemen Hunor szerint biztosítva lesz a magyar képviselet a román parlamentben a következő négy évben. Az RMDSZ elnöke az urnazárás után közzétett exit poll felmérések eredményei alapján értékelte a választásokat.

Romániai kormányalakítás - Így vágná át a gordiuszi csomót Kelemen Hunor

Infostart / MTI

A pártelnököknek a miniszterelnöki és a helyettesi pozíciókat kell elosztani szerinte.

Kelemen Hunor szerint a Bukarestben alakítandó nagykoalíciós kormány csak akkor lesz működőképes, ha valamelyik pártelnök lesz a miniszterelnök, a másik két párt elnöke pedig miniszterelnök-helyettesi tisztséget vállal a kormányban.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke erről kedden beszélt a magyar közmédiának, miután Florin Cituval, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökével, illetve Marcel Ciolacuval, a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetőjével tárgyalt a közös kormányprogram még vitás kérdéseiről.

Rámutatott: a koalíciós egyeztetéseken a közpolitikák irányát, a parlamenti együttműködést kell majd hétről hétre megbeszélni, a döntéseket azonban a kormányon belül kell meghozni, nem lehet arra várni, amíg a kormánytagok a pártvezetéssel konzultálnak. Ahhoz, hogy a kormányzat jól működjön, a koalíciós pártok elnökeinek kell a kormányt vezetniük.

Azért sem lenne jó mással próbálkozni, mert egy másik tisztségviselő kinevezése később az illető párton belül feszültségeket okoz - magyarázta az RMDSZ elnöke.

Mivel mindkét román párt igényt tart a kormányfői posztra, felmerült, hogy egymást váltva töltsék be a tisztséget.

"A rotációs elvet többnyire elfogadhatónak tartják, viszont nagy a gyúródás, hogy ki ugrik fel elsőként a ringlispílre" - mondta Kelemen Hunor.

Arra a kérdésre, hogy ebben a "vetésforgóban" az RMDSZ is részt venne-e, Kelemen Hunor azt mondta: ez így lenne elvszerű, de tisztában van azzal, hogy egy magyar nemzetiségű kormányfő kinevezését sokan előítéletekkel fogadnák Romániában, az RMDSZ pedig a legkisebb pártként nem támasztott olyan feltételt, hogy csak akkor vesz részt a koalícióban, ha ő adhatja a miniszterelnököt.

Az RMDSZ elnöke beszámolt arról, hogy nehezen haladnak az egy hete kezdődött kormányalakítási tárgyalások. Eddig a közös kormányprogram kialakításán dolgoztak, de ezt sem sikerült még lezárni, mert komoly szemléletbeli különbségek vannak a pártok között. Egyebek között az adópolitikáról, a szociális juttatásokról folyik a vita.

Abban egyetértenek, hogy a törvény által előírtnál jelentősebb nyugdíjemelésre van szükség, de további költségvetési elemzésekre van szükség, hogy megállapodhassanak ennek mértékéről. Az RMDSZ a kisnyugdíjasokat akarja védeni oly módon, hogy járandóságukat legalább az infláció mértékével emeljék, a gyermeknevelési támogatás terén pedig új - adókedvezményekre épülő - megközelítést javasolt.

Az RMDSZ elnöke szerint az országnak sürgősen teljes jogkörű kormányra van szüksége, amely költségvetés-kiigazítást hajthat végre, kidolgozza és a parlament elé terjeszti a jövő évi büdzsé tervezetét, de félő, hogy az egyeztetések további elhúzódása most már nem az álláspontok közeledéséhez, hanem a "repedések" elmélyüléséhez vezet.

A megoldatlan problémák és feszültségek miatt Kelemen Hunor kizártnak tartja, hogy - az eredeti célkitűzéseknek megfelelően - még ezen a héten a parlament elé terjesszék az új kormány programját és névsorát: erre az RMDSZ elnöke szerint jövő hét elején kerülhet sor.

Nyitókép: MTI/Kiss Gábor
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018