INFORÁDIÓ
2022. január 21. péntek
Ágnes

forgatás

alec baldwin

halyna hutchins

baleset

A KOAT 7 News által közreadott videofelvételről készített képen halálos baleset helyszíne 2021. október 21-én, miután Alec Baldwin amerikai színész egy kellékfegyverrel agyonlőtte a vezetőoperatőrt, a rendezőt pedig megsebesítette az új-mexikói Santa Fe közelében, a Bonanza Creek ranchon tartott filmforgatáson. A westernfilmnek a színész főszereplője és producere volt.

A Baldwin-film vezető operatőre a tragédia előtti napon hagyta ott a forgatást, életveszélyben érezte magát

Infostart

Lane Luper vezető kameraman azt állítja, sosem érezte magát olyan közel a halálhoz, mint a Rust forgatásán töltött idő alatt.

Luper egy nappal az előtt hagyta ott a forgatást, hogy az operatőre, Halyna Hutchins halálos sebet kapott volna az Alec Baldwin kezében levő fegyvertől. Felmondólevelében, melyet a Sky News újságírói láttak, a biztonsággal és jóléttel kapcsolatos aggodalmait emeli ki mint távozásának fő okait.

Row Walters gyártásvezetőnek küldött e-mailjében a férfi két olyan alkalomról is említést tett, amelyben véletlenül sült el egy fegyver a forgatáson, illetve elmondása szerint egy alkalommal speciális effektek létrehozásához használt robbanóanyag is felrobbant véletlenül a Hutchins halálát megelőző napokban.

A spórolás ölte meg Hutchinst

"A lövöldözések forgatása során a dolgok gyakran nagyon gyorsan történnek. Eddig két alkalommal sült el véletlenül fegyver, illetve egy további alkalommal másféle robbanószer. Hogy világosan fogalmazzak: nincsenek biztonsági megbeszélések, és a stábtagok nem tudják, mikor számíthatnak lövésekre" – fogalmazott.

Luper azt állítja, azért szólalt meg, mert úgy véli,

Hutchins halála a költségoptimalizálás és a takarékoskodások eredménye volt.

"Halyna halála megelőzhető lett volna, ha betartjuk az iparág biztonsági szabályait, amelyek évtizedek óta érvényben vannak. Soha életemben nem éreztem magam ennyire bizonytalannak forgatáson vagy azon kívül. Soha nem éreztem, hogy ennél nagyobb veszélyben lennék egy forgatáson vagy az onnan hazafelé vezető úton, annyira kimerült voltam" – mondta a kameraman a Sky Newsnak.

Baldwin szerint minden olajozottan ment

Luper szerint a filmet készítő csapat a lehetséges profitot helyezte előtérbe a személyzet biztonságának és jólétének rovására.

"Maga a stáb nagyon keményen dolgozott, de nem hiszem, hogy a producerek feltétlenül tiszteltek minket. A forgatás azért nem volt biztonságos, mert nem voltak meg a kellő eszközök ahhoz, hogy betartsák azokat a biztonsági szabályokat, amelyek ebben az iparágban egyébként megvannak" – vélekedett.

A Rust című független produkciónak hat producere van: Ryan Smith, Nathan Klingher, Ryan Winterstern, Matt DelPiano, Anjul Nigam és maga Alec Baldwin. Közülük csak Baldwin szólalt meg nyilvánosan a filmmel kapcsolatosan akkor, amikor Vermontban, ahol van egy háza, paparazzik találták meg. Baldwin szerint minden olajozottan zajlott a forgatáson, de Luper vitatkozik ezzel.

"Nem tudtuk, hogy mikor mi történik. Nem voltak próbák, nem voltak biztonsági megbeszélések, nem tudtuk, mikor dördül el a következő lövés" – sorolta.

A producerek cáfolnak

A film producereinek szóvivője ezt vitatja közleményében: "Luper úr állításai a költségvetéssel és a biztonsággal kapcsolatban nyilvánvalóan hamisak, ami nem meglepő, tekintve munkája révén semmi köze nem volt ezekhez a megbeszélésekhez, protokollokhoz vagy a költségvetéshez. A nyomozás zajlik, így nem tudunk sok mindenről beszámolni, de mindig a biztonság a legfontosabb célunk" – fogalmazott a szóvivő.

A Sky News egy másik egykori stábtag felmondólevelét is látta, aki a rendezőasszisztens David Halls viselkedésére panaszkodott: eszerint a levél szerint Halls folyton siettetett mindenkit és kikerülte a protokoll megkövetelte tennivalókat is. Ő saját biztonsága miatt hagyta ott a filmet.

Mindeközben az ABC News cikke szerint egy produkciós iroda már döntött arról, hogy

többé nem használ valódi fegyvereket forgatásain:

a Seven Bucks Productions, Dawyne Johnson cége döntött így. A színész-producer a Variety-nek nyilatkozva egy premieren elmondta: mások nevében nem beszélhet, de az ő cége mostantól semmilyen forgatáson nem fog valós fegyvert használni.

Nyitókép: MTI/AP/KOAT 7 News
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018