eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pexels

Visszafordul Kína a felhőkarcolók szupersztrádáján

A kisebb városokban nem épülhetnek monumentális toronyházak mostantól.

A hárommillió lakosnál kevesebb embert számláló kínai városokban legfeljebb 150 méter magas épületeket lehet mostantól felhúzni: a népesebb városoknál 250 méter lesz az új határ. Jelenleg az 500 méternél magasabb épületek felhúzására létezik csak tilalom.

Kínában található a világ legmagasabb épületei közül több is, köztük a 632 méteres Shanghai Tower és az 599,1 méteres Ping An Pénzügyi Központ Sencsenben, írja a BBC.

Lakosságszámhoz kötik a magasságot

Helyi tudósítások szerint a hárommillió lakos alatti méretű városokban nincsen szükség a felhőkarcolókra, mivel azok

nem küzdenek azzal a problémával, hogy ne lenne megfelelő mennyiségben beépíthető területük,

így itt csak hiúsági okokból húznak fel szupermagas épületeket. Az év elején több száz ember kezdett menekülésbe, amikor egy 350 méteres felhőkarcoló - a Sencsen városában található SEG Plaza - megingott.

Az ország egyre gyakrabban lép fel a költséges hiúsági projektekkel szemben, bírálva a helyi fejlesztőket, akik megszállottan küzdenek a leglátványosabb épületek megtervezéséért.

Egymásra licitálnak a tervezők

"Olyan időt élünk, amikor az emberek túlságosan akarják azt, hogy olyasmit hozzanak létre, ami valóban bekerülhet a történelemkönyvekbe. Minden épületet a világhír céljával terveznek, amit tervezők és városfejlesztők gyakran azzal akarnak elérni, hogy az extremitásokat hajszolják" - mondta korábban a South China Morning Postnak Csang Sangvu, a Tongji Egyetem Építészeti és Várostervezési Főiskolájának helyettes vezetője.

Büntetik a nem megfelelő engedélyt kiadókat

A Lakásügyi és Város-vidékfejlesztési Minisztérium, valamint a Vészhelyzetkezelési Minisztérium közös nyilatkozatban tette egyértelművé, hogy

mentességet kell kérni,

ha egy hárommilliónál kisebb lakosságú város 150 méternél magasabb felhőkarcolót akar építeni. 250 méternél magasabb épületet semmilyen körülmények között nem épülhet ekkora városban.

A három milliónál több lakosú városok bizonyos körülmények között kérelmezhetnék 250 méternél magasabb felhőkarcoló építését, de 500 méternél magasabb épületek építése számukra is szigorúan tilos lenne. Aki ettől eltérő engedélyt ad ki, azt felelősségre vonják. A kínai Weibo közösségi oldalon többnyire pozitív az új intézkedés fogadtatása.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×