eur:
393.82
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Gyertyákat gyújtó emberek a véletlenül lelőtt Halyna Hutchins operatőr emlékére rendezett virrasztáson az Új -Mexikó állambeli Albuquerque-ben 2021. október 23-án. Hátul egy védőmaszkot viselő nő hegedül. Alec Baldwin amerikai színész két nappal korábban egy kellékfegyverrel agyonlőtte a vezetőoperatőrt, a rendezőt pedig megsebesítette az új-mexikói Santa Fe közelében tartott filmforgatáson.
Nyitókép: MTI/AP/Jae C. Hong

Halál a forgatáson: a rendezőasszisztens már korábban is adott éles fegyvert

Két éve két, Dave Hallsszal szorosan együtt dolgozó kollégája is bepanaszolta a rendezőasszisztenst viselkedése, illetve a fegyverbiztonsági alapok be nem tartása miatt.

A fegyverek és pirotechnikai eszközök használatára, valamint az elzárt tűzvédelmi sávokra és kijáratokra vonatkozó biztonsági előírások figyelmen kívül hagyása, illetve a munkahelyen nem elfogadható, szexuális jellegű cselekedetek: 2019-ben ilyen ügyekben éltek panasszal a Rust forgatásán rendezőasszisztensként dolgozó Dave Hallsszal szemben kollégái.

A Halyna Hutchins operatőr halálával végződő balesetben Halls volt az, aki Alec Baldwinnak hideg fegyver felkiáltással adta kezébe azt a valójában éles lövedékkel töltött pisztolyt, amely halálosan megsebesítette a nőt, valamint sebet ejtett a film rendezőjén is - írja a CNN.

Nem jelentette a fegyver érkezését

Maggie Goll kellékgyártó és pirotechnikus a CNN-nek arról számolt be, hogy amikor 2019 februárjában és májusában A sötétség titkai című sorozaton dolgozott vele,

Halls nem tartott biztonsági megbeszéléseket,

és következetesen elmulasztotta bejelenteni a lőfegyver jelenlétét a stábnak, amit viszont protokoll ír elő.

"A stáb csak azért tudott a fegyver jelenlétéről, mert a kellékmestersegéd minden nap megkövetelte Dave-től, hogy jelentse be azt" - áll Goll nyilatkozatában.

Hozzátette, hogy a kellékmester minden nap, amikor fegyverre volt szükség a forgatáson, bejelentette, hogy az milyen jellegű, azaz másolat, működésképtelen eredeti vagy működő, de nem éles töltényt tartalmazó darab, és mindenki számára lehetővé tette, hogy megvizsgálja a fegyvert, mielőtt az bekerült volna a díszletbe és a színészek kezébe. A kellékmester Goll szerint gyakran marasztalta el azért Hallst, mert nem kérte vissza a színésztől a fegyvert, illetve nem tett meg biztonsági bejelentéseket.

Veszélybe sodort volna stábtagokat

Egy olyan esetről is beszélt, amelyben egy pirotechnikusnak orvosra lett volna szüksége, de Halls arra kérte, hogy vegyen részt tovább a munkában, ne szakítsa meg azt.

"Mondtam neki, hogy szabadon forgathat, amit akar, de addig nem lesz tűz, szikra és semmi hasonló, amíg az orvos, a tűzvédelmi tiszt és az összes stábtagom biztonságban vissza nem tér a forgatásra" - részletezte Goll. Halls nem reagált a vádjaira.

Egy neve említésének elkerülését kérő stábtag arról is beszélt, hogy ha voltak biztonsági megbeszélések, akkor Halls azokat rövidre fogta, annyit mondott: olyan fegyvert használnak, amit addig is, és megkérdőjelezte, miért kell egyáltalán ilyen megbeszélést tartani.

Egy olyan esetben pedig megkérdőjelezte a fegyver átvizsgálásának szükségességét, amikor azt egy színésznő saját feje felé fordítva kellett hogy elsüsse.

Azt sem értette, miért nem akar a stáb tovább forgatni, amikor saras területen a vizes földdel érintkeztek a vezetékek.

Hiába tett panaszt

Goll arról is beszámolt, hogy a forgatás első napján figyelmeztették őt, hogy a rendezőasszisztens nemre való tekintet nélkül túl közvetlen mindenkivel, és sokakat zavarnak a csípőn és egyéb testrészeiken tapasztalt érintései.

Elmondta, hogy akkor hívta a gyártás biztonsági vonalát, és személyesen tett panaszt a Blumhouse Productions vezető producereinek. Azt is elmondta, hogy tájékoztatta az Amerikai Rendezők Céhét (DGA) is a nem biztonságos személyekről. Tudomása szerint bejelentései nyomán semmi sem történt.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×