eur:
387.51
usd:
356.85
bux:
68169.75
2024. május 17. péntek Paszkál
Gyertyát tartó emberek a véletlenül lelőtt Halyna Hutchins operatőr emlékére rendezett virrasztáson az Új -Mexikó állambeli Albuquerque-ben 2021. október 23-án. Hátul egy védőmaszkot viselő nő hegedül. Alec Baldwin amerikai színész két nappal korábban egy kellékfegyverrel agyonlőtte a vezetőoperatőrt, a rendezőt pedig megsebesítette az új-mexikói Santa Fe közelében tartott filmforgatáson.
Nyitókép: MTI/AP/Andres Leighton

Alec Baldwin pisztolya gyakorlás közben sült el - részletek a jegyzőkönyvből

A színész, aki úgy tudta, nincsen megtöltve a nála levő fegyver, egy templomi díszlet padjában ülve gyakorolta a fegyver előhúzását. A film rendezője és egy operatőr beszélt a tragikus esetről.

Jegyzőkönyvek tanúsága szerint a színész egy olyan jelenetet gyakorolt, amelyben elő kellett rántania fegyverét, majd a kamera felé kellett azzal céloznia. Halyna Hutchins operatőr mögött ott állt Joel Souza rendező is a kameránál, amikor a fegyver mégis elsült.

"Joel azt mondta, Alec templomi díszletben, egy padban ült, és előhúzta a fegyvert. Ő éppen Alyna Hutchins válla fölött nézett át, amikor hirtelen egy ostorcsapásnak tűnő hangot, majd hangos pukkanást hallott" - áll az eskü alatt tett nyilatkozatban.

Hutchinst a lövés mellkastájon érte.

"Joel ezután homályosan emlékszik arra, hogy Hutchins hastájéki fájdalomra panaszkodott, és az említett területre nyúlt, majd hátrafelé botladozott, ezt követően a földre segítették" - olvasható a dokumentumban, melyet a BBC ismertetett.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Matthew Hutchins (@mhutchins777) által megosztott bejegyzés

Reid Russell operatőr szerint Hutchins azt mondta, nem érzi a lábát. A férfit arról is kérdezték, hogyan kezelte Baldwin a fegyvereket a forgatásokon: ő

nagyon elővigyázatosnak írta le a színészt,

aki mindig figyelt arra, hogy gyermekszínész ne legyen a közelében akkor, ha el kellett süssön egy pisztolyt.

Korábban már nyilvánosságra került, hogy Dave Halls rendezőasszisztens azzal adta át Baldwinnak a fegyvert, hogy az hideg, azaz nincs megtöltve. Serge Svetnoy, a film vezető elektromossági szakembere arról írt a Facebookon, hogy kezei közt tartotta Hutchinst, miközben a nő haldoklott. A férfi hanyagságnak és szakszerűtlenségnek nevezte a nő halálához vezető körülményeket.

Maggie Goll pirotechnikus és kellékmester arról számolt be a sajtónak, hogy már két éve egy másik forgatáson azt tapasztalta, Dave Halls nem tartotta be az alapvető fegyverbiztonsággal kapcsolatos szabályokat.

Rendszerszintű a probléma

Halls nem kommentálta a Goll leírta esetet az AP megkeresésére. Goll azonban hozzátette: ez a helyzet nem Dave Hallsról szól.

"Az eset semmiképpen sem egy ember hibája. Párbeszédet kell indítanunk a forgatások biztonságáról és arról, mit próbálunk elérni ezzel a kultúrával" - mondta.

A forgatást, amelyet leállítottak, a baleset előtt pár nappal elhagyta már operatőrcsapat a fizetség és a szállás körül kialakult viták miatt. A rendőrség tovább folytatja a nyomozást, a film producerei pedig belső vizsgálatot is elrendeltek.

Eltűnhetnek a fegyverek a forgatásokról

Már 23 ezren írták alá azt a petíció, amely a valós fegyverek kitiltását követeli a forgatásokról: Dave Cortese kaliforniai szenátor szombaton ki is jelentette, hogy törvényjavaslatot terjeszt elő, amely megtiltja az éles lőszerek használatát az államban a filmforgatásokon.

Néhány iparági szakember szerint azonban nem a fegyverhasználat a probléma, hanem a szabályok be nem tartása.

Egy szombati gyertyás virrasztáson felolvasott nyilatkozatában Hutchins férje, Matthew is megszólalt: "hatalmas veszteségnek" nevezte felesége halálát. Fotókat is közzétett, melyeken kilencéves kisfiukkal láthatók.

Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Ezek a részvények lehetnek az újjáéledt mémrészvény-őrület nagy nyertesei!

Ezek a részvények lehetnek az újjáéledt mémrészvény-őrület nagy nyertesei!

Ki ne emlékezne a 2021-es mémrészvény őrületre, amikor a Gamestop és az AMC vezetésével számos részvény produkált elképesztő emelkedést néhány nap alatt. Három évvel később ismét újjáéledt az őrület, miután a rali atyjaként emlegetett Keith Gill hosszas kihagyás után ismét aktív volt a közösségi médiában, ez pedig elindította a spekulációt a kisbefektetők részéréről. Az árfolyammozgások csak ezen a héten máris több milliárd dolláros veszteségeket okoztak a shortosoknak, az őrület azonban tartogat néhány kedvező lehetőséget azok számára is, akik nem kívánnak közvetlenül kitettséget szerezni ezekben a részvényekben, ezek közül a lehetőségek közül mutatunk most néhányat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×