eur:
393.87
usd:
365.14
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Andrzej Duda lengyel államfő, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje (B) felesége, Agata Kornhauser-Duda (K) és lánya, Kinga Duda társaságában egy szavazóhelyiségben a lengyel elnökválasztás második fordulójában Krakkóban 2020. július 12-én. Andrzej Duda a szavazatok 43,5 százalékával megnyerte a lengyel elnökválasztás június 28-án tartott első fordulóját, a második fordulóban ellenfele Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform vezette koalíció jelöltje.
Nyitókép: MTI/AP/Czarek Sokolowski

"Újracsomagolják" a lengyel kormányt, öt új miniszter a fronton

Új minisztereket nevezett ki kedden Andrzej Duda lengyel elnök az agrárügyi, a klímaügyi, a fejlesztési, a regionális politikai és a sporttárca élére. A kinevezésekkel együtt átcsoportosítják egyes tárcák hatásköreit is.

A Mateusz Morawiecki vezette kormányon belüli változásokat már korábban kilátásba helyezték azt követően, hogy a kabinetből augusztusban távozott az egyik kisebb koalíciós pártot, az Egyetértést vezető kormányfő-helyettes, Jaroslaw Gowin.

Az Egyetértés parlamenti képviselőinek nagyobb része a kormányfrakcióban maradt Gowin távozását követően is, köztük Kamil Bortniczuk, akit az államfő kedden sportminiszternek nevezett ki. A sportügyi tárca eddig a kulturális és örökségvédelmi minisztériumhoz tartozott, most külön minisztériumként fog működni.

Míg Bortniczuk kinevezése a kormánytábor összetartásával függ össze, a többi változást a kommentátorok inkább technikai jellegűnek minősítik. Így a regionális politikát irányító tárca élére az eddigi agrárminiszter, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) alsóházi képviselője, Grzegorz Puda lép.

Új agrárminiszterként - és egyben kormányfőhelyettesként - az elnök Henryk Kowalczykot nevezte ki. Kowalczyk már a PiS első kormánya idején, 2006-2007-ben irányította a mezőgazdasági tárcát, 2018 és 2019 között pedig környezetvédelmi miniszter volt.

A klímaügyi minisztériumot irányító Michal Kurtykát - aki kedden hivatalosan is bejelentette a hosszabb ideje tervezett távozását - Anna Moskwa váltja a poszton. Az új miniszter eddig az állami részesedésű PKN Orlen lengyel üzemanyag- és energiaszolgáltatónál foglalkozott a tengeri szélerőműparkok projektjével.

Új tagja a kormánynak a fejlesztési és technológiai tárca élére álló Piotr Nowak is, aki január óta a Nemzetközi Valutalapnál dolgozott Washingtonban. A Nowak által irányítandó tárca eddig a lengyel pénzügyminiszter felügyelete alá tartozott.

A későbbiekben változás várható a védelmi és belbiztonsági ügyeket felügyelő kormányfőhelyettes, Jaroslaw Kaczynski posztján is. A politikus október közepén ugyanis bejelentette, hogy a jövő év elejétől újból csak a PiS elnöki munkájára akar összpontosítani.

Kedden, ismertetve a lengyel fegyveres erők megerősítését célzó új, az ő irányításával készült törvénytervezetet, Kaczynski elmondta: a kormányban a többi között e projekt előkészítése miatt vállalt posztot, e cél megvalósítása után véget ér majd a kabinetben betöltendő küldetése is.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×