INFORÁDIÓ
2021. november 28. vasárnap
Stefánia

lengyelország

mateusz morawiecki

eu

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára érkezve nyilatkozik 2021. október 21-én.

Mateusz Morawiecki: Varsó egyenlő bánásmódért fog harcolni

Infostart / MTI

A lengyel kormányfő szerint az EU "semmiféle diszkrimináló lépései" nem lesznek hatékonyak.

Varsó egyenlő bánásmódért fog harcolni az Európai Unióban (EU), a saját, nem pedig uniós forrásokból fedezett országfejlesztő projektek pedig bizonyítják, hogy Lengyelország hátrányos kezelése nem lehet hatékony - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Morawiecki a Lengyel Megállapodás nevű országfejlesztő program keretében meghirdetett, az önkormányzatoknak szóló, a lengyel kormány saját forrásaiból fedezett pályázati programról elmondta: ennek megvalósítása bizonyítja, hogy az EU "semmiféle diszkrimináló lépései" nem lesznek hatékonyak.

Az önkormányzati pályázati felhívás keretében a varsói kormány az első körben több mint 23 milliárd zlotyt (1,8 ezer milliárd forint) osztott szét.

A Lengyel Megállapodás egészét uniós és a saját forrásokból is fedezik. Az uniós helyreállítási alapból járó eszközöket (58 milliárd euró, vagyis mintegy 21 ezer milliárd forint) viszont az Európai Bizottság (EB) még nem hagyta jóvá. Az Európai Parlament pedig a múlt heti, a lengyel alkotmánybíróságnak az uniós jog és a lengyel alaptörvény viszonyáról szóló döntésére reagáló állásfoglalásában egy sor, Varsóval szembeni intézkedésre szólította fel az EB-t, a többi között arra, hogy utasítsa el a lengyel helyreállítási tervet.

Morawiecki az uniós források esetleges visszavonásáról a Financial Times című lapban hétfőn megjelent interjúban nyilatkozott. Azon kérdésre, Lengyelország kész-e az uniós pénzek miatt megvétózni bizonyos kulcsfontosságú uniós döntéseket, például a klímacsomag elfogadását, a kormányfő úgy reagált: "Mi is történne, ha az EB kirobbantaná a harmadik világháborút? Amennyiben ezt megtenné, védeni fogjuk jogainkat minden rendelkezésünkre álló fegyverrel".

Úgy látta: a lengyel helyreállítási terv jóvá nem hagyásával az EB sérti az uniós jogot. Az uniós eszközöket "előbb-utóbb kifizetik" - jegyezte meg, majd folytatta: minél később kerül rá sor, annál erőteljesebb bizonyítéka lesz ez annak, hogy az EB "hátrányos megkülönböztetést, diktátum típusú hozzáállást" alkalmaz. A késleltetett kifizetés sérti a jogállamiságot - tette hozzá Morawiecki.

Lengyelország azonban az ilyen nyomásgyakorlás miatt nem mond le szuverenitásáról,

a kormány már kölcsönöket vesz fel a magánpiacokon, és egyelőre ezekből fedezi a járvány utáni beruházási terveit - közölte.

A múlt héten a vezető európai politikusokkal Brüsszelben folytatott beszélgetéseit Morawiecki "nagyon kielégítőnek" nevezte, mindazonáltal megjegyezte: amennyiben az EB kompromisszumot akar elérni, vissza kell, hogy vonja szeptemberi döntését a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájáról, Varsó "nem a fejéhez nyomott pisztollyal" fog tárgyalni. Az EB szankciókat kezdeményezett amiatt, hogy Varsó nem hajtja végre az EU Bírósága döntését a kamara felfüggesztéséről.

Morawiecki viszont megerősítette: Varsó a korábbi tervek alapján a Brüsszel által kifogásolt fegyelmi kamara szétoszlatására készül. A vonatkozó jogszabály elkészült, legkésőbb az év végéig bemutatják - jelentette be.

Ismételten elutasította, hogy a lengyel-uniós vita nyomán Lengyelország elhagyhatná az EU-t.

Uniós szóvivő: az EU-ban nincs helye a háborús retorikának

Az Európai Unióban nincs helye a háborús retorikának - jelentette ki Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője Mateusz Morawiecki szavaira elhangzottakra utalva.

Az EU immár több mint hat évtizede biztosította a tartós békét a tagállamok között, és biztosítani kívánja a jövőben is - tette hozzá a szóvivő.

A lengyel kormányfő az újság hétfői számában megjelent nyilatkozatában arra a kérdésre válaszolt, hogy Lengyelország kész-e az uniós pénzek miatt megvétózni bizonyos kulcsfontosságú uniós döntéseket. A miniszterelnök úgy reagált: "Mi is történne, ha az Európai Bizottság kirobbantaná a harmadik világháborút? Amennyiben ezt megtenné, védeni fogjuk jogainkat minden rendelkezésünkre álló fegyverrel".

Morawiecki kijelentette azt is, hogy Varsó nem hajlandó "a fejéhez tartott pisztollyal tárgyalni" a bírósági fegyelmi kamarák sorsáról. Az EU az uniós bíróság döntése alapján ezek felfüggesztését sürgeti.

Eric Mamer szóvivő arra is kitért, hogy a járvány utáni gazdasági helyreállítást célzó lengyel tervről továbbra is tárgyalásokat folytat a bizottság a nemzeti hatóságokkal, és egyelőre nem tűztek ki új céldátumot a csomag elfogadására. A tervezetet az Európai Bizottságnak korábbi megállapodások szerint augusztus elején kellett volna jóváhagynia.

Nyitókép: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018