eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Donald Tusk, az Európai Néppárt (EPP) lengyel elnöke a Szczerze (Őszintén) című könyvének bemutatóján a Gazeta Wyborcza lengyel napilap varsói szerkesztőségében 2019. december 14-én.
Nyitókép: MTI/PAP/Leszek Szymanski

Csak Donald Tuskot választhatják pártelnökké a PO-párttagok

A volt lengyel miniszterelnök, az Európai Néppárt (EPP) elnöke, Donald Tusk az egyetlen pártelnökjelölt a fő lengyel ellenzéki tömörülés, a Polgári Platform (PO) szombati tisztújító szavazásán.

Az alsóbb szintű pártstruktúrák vezetőit is választó PO-párttagok délelőtt 10 órától este 18 óráig adják le szavazataikat a 240 regionális irodában felállított választóbizottságoknál. Az eredményeket szombaton késő este vagy vasárnap reggel hirdetik meg.

A pártelnöki posztra egyedül Tusk pályázik, miután a lehetséges főriválisa, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, a PO egyik alelnöke, lemondott jelöltségéről.

Tuskot a PO országos tanácsa július elején választotta meg egyik alelnökének, és a tisztújító szavazásig megbízta a párt irányításával. Tusk akkor a PO erősítését ígérte a következő, 2023-ban esedékes lengyel parlamenti választások előtt. Bejelentette egyúttal, hogy hónapokon belül távozik a EPP elnöki posztjáról. A pártcsalád új elnökét tervek szerint jövő áprilisban választják meg.

Szombat délelőtt Tusk a lengyel balti-tengerparti üdülővárosban, Sopotban rendezett sajtókonferenciáján közölte: előző nap hazatért az EPP értekezletéről, Brüsszelben ez alkalomból megvitatta az Európai Unió (EU) vezető politikusaival a lengyel jogállamisági helyzetet is. Aláhúzta: Európát védeni kell a fenyegetésektől, és ő ebben az összefüggésben arra számít, hogy a lengyel kormány - "amennyiben nem a jelenlegi, akkor a következő" - egyesítő szerepet fog játszani az EU-ban.

A PO októberben átlagolva 28 százalékos támogatottsággal rendelkezik, míg a kormányzó Jog és Igazságosság támogatottsága 38 százalékon áll.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×