eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Portrait of engineer man or worker, people, with solar panels or solar cells on the roof in farm. Power plant with green field, renewable energy source in Thailand. Eco technology for electric power.
Nyitókép: tampatra/Getty Images

Itt vannak a napelemes lakossági pályázat részletei

A kivitelezőknek hétfőtől van lehetőségük a regisztrációs kérelem benyújtására, a családok és magánszemélyek a program első ütemében december 6. és január 12. között pályázhatnak.

A zöld átállás nem jelenthet aránytalan terhet a lakosságnak, és meg kell őrizni az energiaellátás biztonságát is, ezért a kormány célja a naperőművek kapacitásának növelése a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben foglaltaknak megfelelően – fogalmaz közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Ennek eléréséhez járul hozzá a magyar Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv részeként megvalósuló nagyszabású, uniós pénzzel támogatott (EU Next Generation - uniós helyreállítási alap), lakosságnak szóló pályázat, amely napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást.

A pályázat lehetőséget nyújt az országos átlagot el nem érő jövedelmű, saját tulajdonú ingatlannal rendelkező magánszemélyek számára, hogy vissza nem térítendő támogatással lakóépületeiket megújuló energiaforrással lássák el, illetve energiahatékonysági korszerűsítést hajtsanak végre.

A pályázat kerete több mint 200 milliárd forint.

Segítségével a tervek szerint közel 35 000 háztartás veheti igénybe a napelemek telepítésére nyújtott támogatást, ebből 11 600 pedig fűtéskorszerűsítésben is részesülhet. A cél, hogy ennek a több tízezer családnak fenntartható és környezetkímélő rendszerre cseréljék a fűtési rendszereit és csökkentsék a rezsiköltségeit. Ennek során 175 megawatt (MW) beépített napelem kapacitás létrehozása valósul meg, amivel több mint negyedével nő majd a háztartási méretű beépített kapacitás és harmadával a megújuló energiát hasznosító épületek száma, ami az éves üvegházhatású gázkibocsátás 50 000 tonnás csökkenésével járhat együtt – emeli ki az ITM.

A 100 százalékos, vissza nem térítendő támogatást kizárólag lakóépületekre lehet igényelni.

A támogatás maximális mértéke bruttó 2 900 000 forint, fűtéskorszerűsítéssel együtt pedig bruttó 11 300 000 forint.

A pályázatok elbírálása pontozásos rendszer alapján történik, ahol előnyben részesülnek a gyermeket nevelők, illetve azok a pályázók, akik fejlesztendő járásokban laknak. A jelentkezés feltétele, hogy az ingatlan tulajdonosai 2020. évi összevont jövedelmének egy főre jutó összege nem haladhatja meg a 4 850 000 forintot.

A pályázatok benyújtásához szükséges, előzetes kivitelezői megállapodások megkötése október végétől indul majd, a pályázatok beadására első körben december 6. és január 12. között lesz lehetőség régiónként eltérő időpontokban, és várhatóan 2022 februárjában kezdődhetnek meg a kivitelezések. A felhívás további ütemeiben, 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is lehet pályázni napelemes rendszerek és korszerű fűtési rendszerek támogatására - ismerteti a szaktárca.

A pályázatról bővebb információ a vonatkozó honlapon és a pályázati kiírásban olvasható.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×