eur:
394.37
usd:
369.48
bux:
65676.41
2024. április 23. kedd Béla

Túszul ejtettek több dél-afrikai kormánytagot

A túszejtők kárpótlást követeltek az apartheidellenes harcban játszott szerepükért.

A dél-afrikai különleges erők kiszabadították a kormány több tagját, akiket az apartheidellenes harc veteránjai rövid időre túszul ejtettek egy tárgyaláson - közölték helyi biztonsági szolgálatok pénteken.

Az incidens csütörtök késő este történt a háborús veteránok és kormányzati tisztviselők találkozóján, amelyen Mondli Gungubele, az elnöki hivatal egyik minisztere, valamint Thandi Modise védelmi miniszter és a helyettese vett részt.

"Éppen amikor elhagytuk a gyűlést, a kijárat felé tartottunk, bezárták az ajtókat. Ekkor jöttünk rá, hogy túszként tartanak minket fogva"

- mondta Gungubele egy videófelvételen.

A tisztségviselő egy csoportot vezetett, hogy megvitassa a több mint két évtizeddel ezelőtt a fehér kisebbségi uralom megdöntéséért harcoló felszabadító mozgalmakban részt vevő veteránok követeléseit. A találkozót a főváros, Pretoria külvárosának egyik előkelő szállodájában tartották.

A veteránok előzőleg találkozót kértek Cyril Ramaphosa elnöktől, hogy megvitassák követeléseiket, köztük négymillió rand (mintegy 84 millió forint) készpénzkifizetést és további finanszírozást a veteránok vállalkozásalapításának segítésére.

A rendőrség tájékoztatása szerint 56 embert vettek őrizetbe.

Vish Naidoo rendőrségi szóvivő azt mondta, hogy miután kudarcba fulladtak a rendőrségnek a túszejtőkkel folytatott tárgyalási kísérletei, taktikát változtatva akcióba léptek, és sikeresen kiszabadították a túszokat. A művelet során nem adtak le lövéseket.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×