eur:
394.34
usd:
369
bux:
65310.1
2024. április 23. kedd Béla
Új útlevelek mintapéldányai a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalban (KEK KH) sajtótájékoztatón, ahol bejelentették: 2012. március 1-jétől már nem állítanak ki Magyar Köztársaság feliratú személyi okmányokat, az új alaptörvénynek megfelelően azokon a Magyarország elnevezés szerepel.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Ott a magyar is a világ legerősebb útlevelei között – friss lista

A rangsor azt mutatja meg, hogy adott állam útlevelével hány országba lehet belépni vízum nélkül.

2006 óta minden évben összeállítják a Henley Passport Indexet, vagyis azt a listát, amely rangsorolja a Föld 199 országának útleveleit az alapján, hogy a világ 227 úti célja közül melyikbe lehet eljutni vízum nélkül az adott állam útlevelével – írja az Index.

A legerősebb útlevelet Japán és Szingapúr adja ki, 192 helyre enged elvben bejutást vízum nélkül. Ez pedig éppen 166 célállomással több, mint az idei lista utolsó helyén található afgán úti papír, amelynek tulajdonosát csak a világ 26 országába engedik be vízum nélkül.

A második helyen azért ott van még Dél-Korea, Németországgal fej fej mellett. A harmadik helyre jött be Luxemburg, Spanyolország, Finnország és Olaszország. Az amerikai és a brit utazási dokumentumok 2014-ben még a lista élén voltak, addig mostanra már a hetedik helyre csúsztak vissza, és együtt vannak a cseh, a görög, a máltai és a norvég útlevelekkel. Ausztrália és Kanada került a nyolcadik helyre, Magyarország a kilencedikre, míg a tízes lista utolsó helyére berobbant Lengyelország, Litvánia és Szlovákia, mind a hárman 182 ponttal.

A legjobb tíz útlevél 2021-ben:

  1. Japán és Szingapúr (192 úti cél érhető el vele)
  2. Dél-Korea, Németország (190)
  3. Spanyolország, Luxemburg, Finnország, Olaszország (189)
  4. Ausztria, Dánia (188)
  5. Franciaország, Írország, Hollandia, Portugália, Svédország (187)
  6. Belgium, Svájc, Új-Zéland (186)
  7. USA, Egyesült Királyság, Görögország, Csehország, Málta, Norvégia (185)
  8. Ausztrália, Kanada (184)
  9. Magyarország (183)
  10. Lengyelország, Litvánia, Szlovákia (182)
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×