eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A néhai Christo bolgár származású csomagolóművész és felesége, alkotótársa, Jeanne-Claude tervei alapján becsomagolt párizsi diadalív 2021. szeptember 18-án. Az installációt 25 ezer négyzetméternyi újrahasznosított ezüstös kék műanyaggal és 3000 méter vörös kötéllel hozták létre.
Nyitókép: MTI/AP/Francois Mori

Így még sosem nézett ki a Diadalív

25 ezer négyzetméter újrahasznosított ezüstös kék polipropilén szövetbe csomagolták, és 3000 méter piros kötéllel rögzítették.

A projekt megálmodója Christo és Jeanne-Claude az 1960-as évek eleje óta tervezte, hogy a francia zászló színeibe öltözteti a Diadalívet, és végre teljesült egy 60 éves álom – írja a hirado.hu.

A néhai bolgár születésű művész Christo, 2020 májusában elhunyt, így 1961-ben elképzelt „L'Arc de Triomphe, Wrapped” című művét végül a művész unokaöccse, Vlagyimir Yavatchev keltette életre, mintegy 14 millió euróból (kicsivel több mint 5 milliárd forintból). A Diadalívet már elkezdték „kicsomagolni”, de a két hét alatt lenyűgöző fotók készültek róla.

Fotó: Nathan Laine/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Nathan Laine/Bloomberg via Getty Images

A Christo által tervezett installációt Emmanuel Macron, francia elnök avatta fel. „,Egy őrült álom vált valóra” – mondta az ünnepségen.

Amikor Christo Párizsba érkezett, a Diadalív közelében bérelt egy kis szobát, az emlékmű pedig azonnal felkeltette a figyelmét. 1962-ben készített egy fotómontázst a Diadalívről becsomagolva, az Avenue Foch felől nézve, 1988-ban pedig egy kollázst. Hosszú éveken keresztül elutasították Christo művészeti projektjét, de 2017-ben, amikor egy kiállításán újra felmerült az ötlet, a városi hatóság és a műemlék-felügyelet jóváhagyta a becsomagolást.

Fotó: Arina Lebedeva\TASS/Getty Images
Fotó: Arina Lebedeva\TASS/Getty Images

A L'Arc de Triomphe, Wrapped, Párizs ideiglenes műalkotását október elejéig – 16 napig – láthatták az érdeklődök.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×