eur:
394.22
usd:
369.41
bux:
65294.16
2024. április 19. péntek Emma
A Cumbre Vieja tűzhányó lávafolyama beleömlik az Atlanti-óceánba a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén 2021. szeptember 29-én. A Cumbre Vieja vulkán szeptember 19-i kitörése óta már 513 épületet semmisített meg és több mint 237 hektárnyi területet emésztett fel La Palma szigetén. Több mint hatezer embert kellett evakuálni.
Nyitókép: MTI/AP/Saul Santos

A vulkánkitörés miatt megnőtt La Palma területe – képek, videók

A sziget déli részén fekvő hegyvonulat tűzhányója szeptember 19-én 50 év után először lépett működésbe.

A Kanári-szigetekhez tartozó La Palma sziget területe mintegy 10 hektárral növekedett a tíz napja működő Cumbre Vieja vulkánból kiömlő láva miatt.

A szeptember 19-e óta működő vulkán izzó lávafolyama kedd éjjel már elérte az Atlanti-óceánt, és mintegy 100 méterről a vízbe ömlött egy meredek sziklafalról. Amint kölcsönhatásba lépett a nagyjából 20 Celsius-fokos óceánnal, a mintegy ezer Celsius-fokos láva megkövesedett és egy 500 méter széles kis félszigetet formált - látható a spanyol nemzeti kutatóintézet (CSIC) által csütörtökön a Twitteren bemutatott felvételen.

A láva és a sós tengervíz találkozásakor felszabaduló mérgező gázokat az erős északkeleti szél gyorsan a tenger felé sodorta, így a térség lakóira nem jelentenek veszélyt.

Ugyanakkor a négy közeli kerületre, annak mintegy 300 lakosára kiterjesztett kijárási tilalom elővigyázatosságból érvényben marad.

Tazacorte, 2021. szeptember 29.
A Cumbre Vieja tűzhányó lávafolyama beleömlik a tengerbe a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén fekvő Tazacortes közelében 2021. szeptember 28-án. A Cumbre Vieja vulkán szeptember 19-i kitörése óta már 513 épületet semmisített meg és több mint 237 hektárnyi területet emésztett fel La Palma szigetén. Több mint hatezer embert kellett evakuálni.
MTI/EPA/EFE/Angel Medina
A Cumbre Vieja tűzhányó lávafolyama beleömlik a tengerbe a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén fekvő Tazacortes közelében 2021. szeptember 28-án. MTI/EPA/EFE/Angel Medina

Vulkanológusok szerint az, hogy a láva elérte az óceánt, némiképp enyhítette a szigeten kialakult helyzetet, csökkentette ugyanis annak kockázatát, hogy a forró láva a szigeten terjed szét.

A vulkánkitörés miatt eddig mintegy 800 épület semmisült vagy sérült meg. Több légitársaság közben újraindította La Palmára tartó és onnan induló járatait.

Felvételek arról, amint a láva a vízbe ömlik, alatta pedig egy összeállítás arról, hol és milyen pusztítást végzett a vulkánkitörés és a láva, illetve hogy jó a rosszban: jövőre különleges banántermés várható.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×