eur:
393.84
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Andrej Babis cseh kormányfő egy MOL-benzinkúton a csehországi Vodochody közelében 2021. szeptember 29-én.
Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Andrej Babis cseh kormányfő egy MOL-benzinkúton a csehországi Vodochody közelében 2021. szeptember 29-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor: Semmi köze a magyar-orosz gázszerződéshez Ukrajnának

A magyar-orosz gázszerződés olyan ügy, amelyhez Ukrajnának nincsen semmi köze, ez egy magyar szuverenitási kérdés - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a csehországi Ústí nad Labemban.

A magyar kormányfő a cseh kollégájával, Andrej Babissal közösen tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva közölte: Magyarország szuverén ország, attól veszünk energiát, gázt, akitől akarunk. "Kizárólag mi döntjük el, hogy ezt az energiát milyen útvonalon szállítjuk Magyarországra" - mutatott rá.

Elmondta: amikor választunk a lehetséges útvonalak közül, egyetlen szempont van, az, hogy melyik garantálja a legnagyobb biztonságot. "Ahol a legbiztonságosabban tudunk szállítani, ott szállítunk, és ebbe senki sem szólhat bele" - tette hozzá.

Orbán Viktor kiemelte: "azt kívánjuk az ukránoknak, hogy küzdjenek meg a saját problémáikkal, de bennünket ebből hagyjanak ki".

Magyarországnak köszönhető, hogy Csehországban nincsenek illegális bevándorlók

Magyarországnak köszönhető, hogy Csehországban ma nincsenek illegális bevándorlók - jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök Orbán Viktorral közösen tartott sajtótájékoztatóján szerda délután az észak-csehországi Ústí nad Labemben.

"Az illegális migráció rendkívül súlyos probléma" - mondta a kormányfő.

"Néhány éve, 2015-ben Magyarország volt az egyedüli uniós állam, amely megvédte a schengeni határokat. Hála az akkor épített magyar kerítésnek, Csehországnak ma nincs problémája az illegális migrációval" - szögezte le Andrej Babis.

Cseh-magyar, illetve közös visegrádi négyes sikernek minősítette, hogy az Európai Tanács egyik korábbi ülésén sikerült elérni, hogy a kötelező migránskvóták témája véglegesen lekerüljön az Európai Unió napirendjéről.

Andrej Babis újságírók előtt ismételten köszönetet mondott Magyarországnak, hogy a koronavírus-járvány idején segítséget nyújtott Csehországnak, egyebek között lélegeztetőgépeket ajándékozott, illetve vakcinákat adott kölcsön a cseheknek.

A cseh kormányfő szerint a mostani cseh-magyar tárgyalások középpontjában szintén a gazdasági témák álltak, de szóba került az illegális migráció és a pandémia leküzdésének a problémája is.

Andrej Babis hangsúlyozta, hogy nagyon jónak és sikeresnek tartja a cseh-magyar gazdasági együttműködést,

és személyesen is nagyon szorosan együttműködik Orbán Viktorral az Európai Tanács ülésein, illetve a V4-ek keretében.

Orbán Viktor mostani csehországi látogatása "megerősítése a két ország és a két kormányfő jó együttműködésének, ami Brüsszelben is már eredményt hozott" - hangsúlyozta Babis.

A sajtótájékoztató után Orbán Viktor részt vett a kormányzó centrista ANO mozgalomnak az Ústí nad Labem-i városi színházban tartott választási gyűlésén. Andrej Babis, az ANO elnöke képviselőjelöltként az Ústí régióban indul az október 8-ára és 9-re kiírt parlamenti választáson.

A magyar miniszterelnököt az esti órákban Milos Zeman cseh államfő is fogadja a Lány-kastélyban, amely a cseh elnökök vidéki rezidenciája.

A magyar kormányfőt Prágában és Ústí nad Labemben is mintegy 10-15 tüntető várta, akik transzparenseken bírálták politikáját.

Orbán viktor Közép-Európa jövőjét így látja

Közép-Európa fantasztikus lehetőségeket kínáló évtized előtt áll - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a csehországi Ústí nad Labemban szerdán.

A kormányfő cseh kollégájával, Andrej Babissal találkozott, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: lassan megfordulnak a viszonyok, mert korábban azt gondolták, hogy Közép-Európa nem tud boldogulni Nyugat-Európa nélkül, ma a nyugat-európai gazdaságok nem tudnak működni Közép-Európa nélkül. Nincs sikeres német gazdaság sem Közép-Európa nélkül, Közép-Európa valóban az EU gazdaságának lokomotívja - jelentette ki.

Úgy vélte, ezért a térség politikai és gazdasági befolyása megnő, és emögött teljesítmény van. Azonban ezt csak akkor tudjuk érvényesíteni, ha a visegrádi együttműködés fennmarad - tette hozzá Orbán Viktor.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×