eur:
395.42
usd:
364.53
bux:
65618.14
2024. március 19. kedd Bánk, József

Újabb helyreállítási tervet hagyott jóvá Brüsszel

Ursula von der Leyen gratulált és figyelmeztetett is.

Zöld jelzést kapott az Európai Bizottságtól a román nemzeti helyreállítási és ellenállóképességi terv (PNRR), amely a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk felszámolását célzó európai uniós pénzügyi csomagból Romániának jutó 29,2 milliárd euró felhasználási módját részletezi.

A jóváhagyott tervet Ursula von der Leyen, az EB elnöke ünnepélyes keretek között adta át Bukarestben Klaus Iohannis román államfőnek és Florin Citu miniszterelnöknek.

A bukaresti sürgősségi egyetemi kórházban tartott közös sajtóértekezletükön az EB elnöke rámutatott: a román helyreállítási terv az új nemzedéket szolgálja, 41 százaléka a zöld energia meghonosítását támogatja. A keretösszeg 21 százalékát fordítják a digitalizálásra, a közszolgáltatások korszerűsítésére, jelentős alapok állnak rendelkezésre a romániai egészségügyi szolgáltatások és oktatási rendszer fejlesztésére.

Ursula von der Leyen gratulált a román hatóságoknak a terv kidolgozásához, és arra figyelmeztette őket, hogy

"ez nem az út vége", a projektek megvalósítása, a pénzalapok lehívása során "minden elvárást be kell tartani".

A román államfő szerint a PNRR brüsszeli elfogadása csak "szakaszgyőzelem", az ország előtt álló legnagyobb kihívás, hogy a PNRR-be foglalt reformokat és beruházásokat, maradéktalanul meg is valósítsák. Iohannis szerint a román helyreállítási terv nem szándéknyilatkozat, hanem pontos menetrend. Úgy vélte: életbe léptetését nem veszélyeztetheti a jelenlegi bukaresti koalíciós válság, hiszen a terv olyan célkitűzéseket tartalmaz, amelyekkel "mindenki egyetért".

A román kormányfő szerint a PNRR megvalósulása révén Románia felzárkózhat az unió középmezőnyéhez. Felidézte: a Next Gereration EU pénzügyi keretből rendelkezésére álló alapok egy harmadát Románia a szállítási infrastruktúra fejlesztésére fordítja: 3,1 milliárd eurót autópálya-építésre, 3,9 milliárdot a vasút korszerűsítésére, 600 milliót a bukaresti és kolozsvári metróépítésre.

Florin Citu azt ígérte: a román kormány életbe lépteti a PNRR-ben vállalt adó-, nyugdíj-, és bérreformot, ugyanakkor a polgárok életminőségét javító beruházásokra összpontosít, mert "nem topoghat egy helyben, amikor mindenki fejlődik". A bukaresti kormány az első 3,8 milliárd eurót még idén le akarja hívni.

Bukaresti látogatása során az EB elnöke felkereste az elnöki hivatalt, és a kormány tagjaival is találkozott. A megbeszélésre és a PNRR elfogadásának ünnepélyes bejelentésére Citu Cristian Ghineát, a - kormányból kilépett USR-PLUS szövetség által jelölt - európai beruházásokért felelős volt minisztert is meghívta, akinek jelentős szerepe volt a román helyreállítási terv összeállításában és brüsszeli elfogadtatásában.

Románia - más államoktól eltérően - nemcsak a vissza nem térítendő támogatást, hanem a kedvezményes hitel formájában rendelkezésére álló keretet is igénybe akarja venni. A nemzeti helyreállítási terv szerint a bukaresti kormány 14,25 milliárd euró támogatást és 14,94 milliárd eurós hitelt akar elkölteni 2026 decemberéig a Next Generation EU alapból.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×