INFORÁDIÓ
2021. október 26. kedd
Dömötör

kanada

justin trudeau

előrehozott választás

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a Kanadai Liberális Párt támogatóival ünnepel Montrealban 2021. szeptember 20-án, az előrehozott parlamenti választások estéjén. Az Elections Canada választási portál szerint a kormányfő pártja az abszolút többségi választórendszer alapján 157 választókerületben vezet, és ezzel megelőzte az ellenzéki Kanadai Konzervatív Pártot.

Justin Trudeau pártja nyert Kanadában

Infostart / MTI

Elképzelhető, hogy ismét kisebbségi kormányt alakít a liberális politikus.

A Justin Trudeau miniszterelnök vezette Kanadai Liberális Párt áll nyerésre az előrehozott parlamenti választásokon - közölte a CBC kanadai közszolgálati műsorszolgáltató az előzetes eredményekre hivatkozva. Az ellenzéki konzervatívok vezetője elismerte pártja vereségét.

A CBC mindemellett arra számít, hogy Trudeau ismét kisebbségi kormányt fog tudni alakítani.

Az Elections Canada választási portál szerint a kormányfő pártja az abszolút többségi választórendszer alapján 156 választókerületben vezet, és ezzel megelőzte az ellenzéki Kanadai Konzervatív Pártot, amely több mint 122 választókerületben áll nyerésre. A szavazatszámlálás azonban még nem zárult le, több választókerületben a mandátumok sorsa még nem dőlt el, így egyelőre nem világos, meglesz-e a liberálisok abszolút többséghez szükséges 170 parlamenti helye a 338 fős ottawai törvényhozásban.

Trudeau győzelmi beszédében azt ígérte, hogy minden kanadai érdekében együtt fog működni a többi párttal.

"Ma annak lehettünk tanúi, hogy kanadaiak milliói a progresszív utat választották" - jelentette ki az újraválasztott miniszterelnök. "Világos mandátummal küldenek vissza minket dolgozni, hogy túljuthassunk a világjárványon, s utána jobb napok következhessenek" - tette hozzá.

Erin O'Toole, a konzervatívok vezetője magyar idő szerint kedd hajnalban, Toronto melletti választókörzetében elmondott beszédében elismerte pártja vereségét. Azt mondta, felhívta Trudeaut, és gratulált neki. A leadott szavazatok számát tekintve a konzervatívok jobban teljesítettek a liberálisoknál. A jobbközép pártra 34 százalék szavazott, míg Trudeau pártja a voksok 32 százalékát kapta, de a jelenlegi miniszterelnök pártja a nagyvárosokban és a sűrűn lakott térségekben szerepelt jobban, ahonnan több képviselő kerül be a törvényhozásba.

"Támogatottságunk nőtt az egész országban, de nyilvánvaló, hogy sok tennivalónk van még, hogy elnyerjük a kanadaiak bizalmát" - fogalmazott O'Toole. "Családom és én elszántak vagyunk, hogy tovább menjünk ezen az úton Kanadáért" - szögezte le a jobbközép politikus.

Trudeau 2015 óta áll a világ második legnagyobb területű, majdnem 38 millió lakosú országa kormányának élén, de az elmúlt két évben kisebbségben kormányzott. Apja, a liberálisok nagyágyújának számító néhai Pierre Trudeau miniszterelnök nyomdokában került kormányra, de a nagy várakozások és a múlt hónapban a koronavírus-világjárvány közepette kiírt választások megtépázták a hírnevét.

A 49 éves politikus néhány hete írta ki az előrehozott választásokat - két évvel az esedékes voksolás előtt - abban a reményben, hogy megszerzi az abszolút többséget, bár a kisebbségi kormánya is szilárd volt.

Az AP amerikai hírügynökség szerint a kormányfő abban bízik, hogy Kanada sok más országhoz képest jobban kezelte a koronavírus-járványt. A kanadai lakosság a legjobban átoltottak között van a világon, és Trudeau kormánya százmilliárdokat költött a gazdaság életben tartására a karantén alatt.

Nyitókép: MTI/EPA/ERIC BOLTE
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018