eur:
394.97
usd:
363.61
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nevet keres egy nő az új amszterdami holokauszt-emlékmű egyik falán az avatási ünnepségen a holland nagyváros zsidó negyedében 2021. szeptember 19-én. A Daniel Libeskind lengyel származású amerikai építész tervezte alkotás 102 ezer téglája a második világháborús náci német népirtás egy-egy holland zsidó, roma és szinti áldozatának nevét viseli, további ezer, felirat nélküli kő pedig az ismeretlen meggyilkoltakra emlékeztet.
Nyitókép: MTI/AP/Peter Dejong

Felavatták Hollandia első holokauszt-emlékművét

A holland király, Vilmos Sándor avatta fel Amszterdamban.

Vilmos Sándor holland király vasárnap felavatta Hollandia első nemzeti holokauszt-emlékművét, amelyen a koncentrációs táborokban meggyilkolt több mint 102 ezer áldozat neve szerepel.

Az emlékművet Daniel Libeskind lengyel zsidó építész tervezte a holland Auschwitz-bizottság felkérésére, falainak formája négy héber betűt ábrázol, amelyek összeolvasva az emlékül szót adják. Minden egyes kövén egy-egy olyan zsidó, roma, szinti áldozat neve olvasható, akiket Hollandiából deportáltak náci koncentrációs táborokba a második világháború idején.

Amszterdam, 2021. szeptember 17.
Az új amszterdami holokauszt-emlékmű 2021. szeptember 17-én. A Daniel Libeskind lengyel származású amerikai építész tervezte alkotás 102 ezer téglája a második világháborús náci német népirtás egy-egy holland zsidó, roma és szinti áldozatának nevét viseli, további ezer, felirat nélküli tégla pedig az ismeretlen meggyilkoltakra emlékeztet.
MTI/EPA/ANP/Ramon van Flymen
Az új amszterdami holokauszt-emlékmű 2021. szeptember 17-én. A Daniel Libeskind lengyel származású amerikai építész tervezte alkotás 102 ezer téglája a második világháborús náci német népirtás egy-egy holland zsidó, roma és szinti áldozatának nevét viseli, további ezer, felirat nélküli tégla pedig az ismeretlen meggyilkoltakra emlékeztet. MTI/EPA/ANP/Ramon van Flymen

"Azt az érzést adja, hogy ők valójában léteztek" – mondta Hetty de Roode, akinek szülei és két testvére halt meg a táborokban. Őt egy család bújtatta Hollandia északi részén, ezért maradhatott életben.

Amszterdam, 2021. szeptember 19.
Az új amszterdami holokauszt-emlékmű falai között látogatók  az avatási ünnepségen a holland nagyváros zsidó negyedében 2021. szeptember 19-én. A Daniel Libeskind lengyel származású amerikai építész tervezte alkotás 102 ezer téglája a második világháborús náci német népirtás egy-egy holland zsidó, roma és szinti áldozatának nevét viseli, további ezer, felirat nélküli kő pedig az ismeretlen meggyilkoltakra emlékeztet.
MTI/AP/Peter Dejong
Az új amszterdami holokauszt-emlékmű falai között látogatók az avatási ünnepségen a holland nagyváros zsidó negyedében 2021. szeptember 19-én. A Daniel Libeskind lengyel származású amerikai építész tervezte alkotás 102 ezer téglája a második világháborús náci német népirtás egy-egy holland zsidó, roma és szinti áldozatának nevét viseli, további ezer, felirat nélküli kő pedig az ismeretlen meggyilkoltakra emlékeztet. MTI/AP/Peter Dejong

"Hazánk történetének ez egy sötét lapja. Arra kényszerít bennünket, hogy megkérdezzük, lehetett volna-e többet tenni azért, hogy megakadályozzuk, és hogy tudatában legyünk annak, hogy az antiszemitizmus még napjainkban is létezik" – hangoztatta Mark Rutte kormányfő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×