eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Halomra ölték a delfineket a Dániához tartozó szigetnél

A cetmészárlás hagyománya a Feröer-szigeteken egészen a vikingek idejéig nyúlik vissza.

Több mint 1400 delfint mészároltak le vasárnap a Dániához tartozó Feröer-szigeteken, a Skálafjordban. A KVF dán rádió keddi közlése szerint az akció nyomán ismét heves vita támadt a cetvadászatról.

A nem kereskedelmi célú, hanem

a helyi élelmiszerellátás részét képező cetvadászatot

legalább a 10. század óta űzik itt. Évente közel ezer hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfin esik áldozatul a feröeri nyelven grindadrápnak nevezett mészárlásnak.

Még a delfinvadászok feröeri egyesületének egykori elnöke is túlzónak találja az állatok ilyen mértékű leölését. Az egyesület jelenlegi elnöke a Feröer-szigetek hírnevéért aggódik. Véleménye szerint itt az idő, hogy komolyan megtárgyalják, megengedhető-e a továbbiakban a vadászat - nyilatkozta az In.fo helyi online lapnak.

A Sea Shephard környezetvédelmi szervezet egy hosszú videót tett közzé a Facebookon, ezen látható, ahogy férfiak kirángatják az állatokat a partra a vértől vörössé vált vízből. A szervezet szerint ez a legnagyobb csoport tengeri emlős, amelyet valaha egyetlen akció során megöltek a Feröer-szigeteken.

"A vadászat értelmetlen és a szemtanúk szerint hatalmas szenvedéssel jár az állatok számára. Itt átléptek egy határt, és a vadászat egy új dimenzióját nyitották meg"

- kritizálta a történteket az OceanCare tengervédelmi szervezet.

A cetmészárlás hagyománya a Feröer-szigeteken egészen a vikingek idejéig nyúlik vissza. Az állatokat hajókkal és csónakokkal egy öbölbe hajtották, ahol leölték őket, húsukat szétosztották a résztvevők között. Elsősorban hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfineket (Globicephala melas) és más delfinfajokat ejtenek el.

A feröeri adatok szerint 2020-ban összesen 576 hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfint és 35 atlanti fehérsávos delfint (Lagenorhynchus acutus) ejtettek el.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×