eur:
387.77
usd:
363.91
bux:
55589.52
2023. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella
Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök a Németország oltóanyag-ellátásáról és a koronavírus-járvány elleni nemzeti oltási stratégiáról rendezett videokonferencia utáni sajtóértekezleten a berlini kancellári hivatalban 2021. február 1-jén.
Nyitókép: MTI/EPA/Action Press pool/Henning Schacht

Aligha lesz másodhegedűs a német kormányban a CDU-CSU

A keresztényszociális párt elnöke szerint nem lesz újabb ciklus a szociáldemokratákkal, ha a baloldal győz.

Nem valószínű a két legnagyobb politikai erő, a CDU/CSU jobbközép pártszövetség és a szociáldemokraták (SPD) 2013-ban kezdett közös kormányázásának folytatása Németországban, ha az SPD győz a szeptember 26-ai szövetségi parlamenti választáson (Bundestag) - mondta a bajor CSU elnöke.

Markus Söder a Deutschlandfuk országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban kiemelte, hogy a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége egy újabb választási győzelem esetén azért dolgozna, hogy stabil kormánya legyen Németországnak.

Így a szövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) párt és az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéből és nyugati baloldali tömörülések összeolvadásával létrejött Die Linke (Baloldal) kivételével valamennyi parlamenti erővel tárgyalnának a kormányzati együttműködés lehetőségéről.

A szociáldemokraták viszont győzelmük esetén mindent elkövetnének azért, hogy elkerüljék az újabb koalíciót a CDU/CSU-val, és "másmilyen" kormánya legyen az országnak. Ezért minden választónak számolni kell azzal az eshetőséggel, hogy egy baloldali koalíció veszi át Németország vezetését - fejtette ki a CSU-elnök bajor tartományi miniszterelnök.

Kiemelte, hogy az adóemelésről szóló baloldali tervekkel szemben csökkenteni kell a német gazdaság derékhadát adó közepes méretű vállalkozások terheit, és a védelmi költségvetés növelését ellenző baloldali állásponttal szemben kulcsfontosságú Németország külső biztonságának megerősítése. Az SPD egyik lehetséges partnerére, a Zöldekre utalva hozzátette, hogy az éghajlat védelméért folytatott küzdelemben nem szorulhat háttérbe a jólét megőrzése.

A CDU/CSU választói támogatottságának folyamatos csökkenését jelző közvélemény-kutatási adatokról elmondta, hogy nem szabad minden felmérést készpénznek venni, de pártja és a szövetség közös kancellárjelöltje, az Armin Laschet vezette CDU valóban "súlyos helyzetben" van, hiszen az adatokból kibontakozik egy trend, méghozzá egy lefelé tartó trend.

Azonban szeptember 26-ig van még esély megfordítani ezt a trendet - mondta Markus Söder.

Szerdai német sajtóértesülések szerint a CSU vezetése a kampányhajrára azt tervezi, hogy az eddiginél is határozottabban követik az utóbbi napokban bevetett új stratégiát, amelynek lényege a törzsszavazók mozgósítása a baloldali fordulat, különösen a Baloldal kormányra kerülésének lehetőségére hivatkozva.

Az SPD kancellárjelöltje, Olaf Scholz az ARD országos köztelevízió kedd esti választási fórumán a lehetséges koalíciókról elmondta: azt tartaná a legjobbnak, ha a CDU/CSU a következő törvényhozási ciklusban ellenzékben "pihenné ki" a kormányon töltött utóbbi 16 év megpróbáltatásait. Ismét kifejtette, hogy leginkább a Zöldekkel alakítana kormányt. Ugyanakkor ismét nem zárta ki azt a lehetőséget, hogy pártja a Baloldallal is együttműködik.

A legutóbbi felmérések szerint

az SPD a szavazatok 24-26 százalékát gyűjtheti össze a Bundestag-választáson, a CDU/CSU pedig 19-20 százalékos eredménnyel a második helyen végezhet.

A Zöldek 17-19 százalék körül állnak. A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) a szavazatok 12-13 százalékára számíthat, az AfD a szavaztok 11 százalékát gyűjtheti össze, az SPD-től balra álló Baloldal 6 százalék körüli eredménnyel végezhet. Így az eddigi kettő helyett valószínűleg három partnerre lesz szükség parlamenti többségre támaszkodó kormány alakításához.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.22. péntek, 18:00
Vecsei Miklós
felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×