eur:
394.35
usd:
370.31
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Armin Laschet, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke a sajtó képviselőinek nyilatkozik, a párt berlini székházában 2021. január 22-én, miután a koronavírus-járvány miatt online tartott elnökválasztó kongresszuson aratott győzelme után a levélben leadott szavazatokkal is megerősítették tisztségében.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Sean Gallup

Közvélemény-kutatás - Mi lesz így a Merkel-utódlással?

Már 20 százalék alatt a CDU-CSU pártszövetség népszerűsége Németországban.

Újabb mélypontra, húsz százalék alá süllyedt a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének támogatottsága a szeptember 26-ai szövetségi parlamenti (Bundestag-)választásra készülő Németországban egy kedden ismertetett felmérés szerint.

Az RTL kereskedelmi televízió és az RTL csoporthoz tartozó n-tv hírtelevízió megbízásából heti rendszerességgel készített, Trendbarometer nevű kutatás új adatai szerint a CDU/CSU választói támogatottsága egy hét alatt további két százalékponttal csökkent, és így 19 százalékon áll.

"Ez valószínűleg a legalacsonyabb érték, amelyet valaha is regisztrált bármely intézet a CDU/CSU számára 1949 óta" - emelték ki a felmérést készítő Forsa közvélemény-kutató társaság a közleményben.

A CDU/CSU nyár elején még 30 százalék körül állt, a fő vetélytárs - és eddigi koalíciós partner - Német Szociáldemokrata Párt (SPD) pedig 15 százalék körül.

Időközben nemcsak a CDU/CSU támogatottsága változott számottevően, hanem a szociáldemokratáké is. Az SPD erősödött, augusztus végén már nagyobb támogatottsággal rendelkezett, mint a CDU/CSU. A Forsa új adatai szerint egy hét alatt további két százalékponttal lépett előre, így a szavazatok 25 százalékára számíthat.

Az SPD így már hat százalékponttal megelőzi a CDU/CSU-t és nyolc százalékponttal a Zöldeket, akik támogatottsága egy százalékponttal 17 százalékra csökkent.

Az SPD kancellárjelöltje, Olaf Scholz az utóbbi napokban világossá tette, hogy leginkább a Zöldekkel alakítana kormányt, felújítva az 1998-2005 közötti együttműködést. A Forsa és az összes többi közvélemény-kutató adatai azonban egyelőre azt jelzik, hogy az eddigi kettő helyett három partnerre lehet szükség parlamenti többségre támaszkodó kormány alakításához.

A Bundestag kisebb pártjainak támogatottsága nem változott jelentősen az előző héthez képest. A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) a szavazatok 13 százalékára számíthat, egy százalékponttal erősödött. A CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországért (AfD) támogatottsága 11 százalékon stagnál, a szociáldemokratáktól balra álló Die Linke (Baloldal) változatlanul 6 százalékon áll.

A bizonytalan szavazók és a nem szavazók együttes aránya 22 százalék, alacsonyabb a legutóbbi, 2017-es Bundestag-választástól távol maradók 23,8 százalékos arányánál.

Címlapról ajánljuk
Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Az amerikai képviselőház hosszú viták után szombaton elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot. A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai műhelyének kutató tanára szerint a szállítási képesség okozhatja a legnagyobb problémát Ukrajnának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×