eur:
393.73
usd:
365.39
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Wooden blocks with the word GDP and up and down arrows. An unstable economy in the country. Financial measure of the market value of all the final goods and services produced in a specific period.
Nyitókép: Andrii Yalanskyi/Getty Images

A 7 százalékot is elérheti a magyar növekedés

Londoni makrogazdasági elemzők friss előrejelzése szerint elérheti a 7 százalékot a magyar gazdaság idei egész éves növekedési üteme.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzőstábja pénteken bemutatott új regionális prognózisában felidézte, hogy a magyar gazdaság az elemzői konszenzust lényegesen meghaladó, 17,9 százalékos éves összevetésű növekedést produkált a második negyedévben.

A Morgan Stanley londoni elemzői előzetesen azzal számoltak, hogy a magyar hazai össztermék (GDP) 16 százalékkal emelkedik a tavalyi azonos negyedévhez képest.

A ház szakértői pénteki helyzetértékelésükben közölték: a vártnál erőteljesebb második negyedévi GDP-bővülés és a továbbra is kedvező növekedési kilátások alapján 7 százalékra - vagyis jóval a 6,1 százalékos GDP-növekedést valószínűsítő konszenzusos várakozás fölé - emelték a magyar gazdaság idei egész éves növekedésére szóló előrejelzésüket.

A Morgan Stanley londoni elemzői hangsúlyozták, hogy új előrejelzésük a Magyar Nemzeti Bank prognózisát is jelentősen meghaladja, az MNB ugyanis jelenleg 6,2 százalékos idei egész éves növekedéssel számol a magyar gazdaságban.

A Morgan Stanley előrejelzése ugyanakkor 2022-re már mérsékeltebb, 3,6 százalékos éves magyar GDP-növekedést valószínűsít, elsősorban éppen a magasabb idei bázis miatt, de azért is, mert a cég várakozása szerint a magyar gazdaság növekedése közelít a koronavírus-járvány előtti hosszabb távú pályákhoz, és ez is várhatóan a kilábalás ütemének lassulását okozza jövőre.

A ház a jelenlegi növekedési környezetben azzal számol, hogy a tizenkét havi magyarországi infláció 5 százalékon tetőzik novemberben.

A Morgan Stanley londoni elemzői ennek figyelembevételével további monetáris szigorítást várnak az MNB részéről a következő hónapokban, és jelenlegi előrejelzésük az, hogy a magyar jegybank alapkamata 2,10 százalékon tetőzik a mostani szigorítási ciklusban.

A magyar gazdaságban más nagy londoni házak is erőteljes idei éves növekedéssel számolnak legfrissebb előrejelzéseikben, ám a Morgan Stanley pénteken ismertetett, felülvizsgált prognózisa eddig a legderűlátóbb.

A Standard & Poor's globális pénzügyi szolgáltató csoport hitelminősítő részlege (S&P Global Ratings) a minap változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű államadósság-kötelezettségeinek "BBB/A-2" szintű, befektetési ajánlású osztályzatát, és a döntéshez fűzött indoklásában közölte: 6,1 százalékot elérő idei egész éves reálnövekedésre számít a magyar gazdaságban, feltételezve, hogy a koronavírus-fertőzések száma nem kezd ismét gyorsan emelkedni.

Az S&P londoni elemzőinek várakozása szerint a magyar hazai össztermék értéke már az idén ismét elérheti a koronavírus-járvány előtti szintet.

Egy másik globális hitelminősítő, a Fitch Ratings nemrégiben ugyancsak megerősítette Magyarország devizában fennálló hosszú lejáratú államadósság-kötelezettségeinek "BBB" szintű, stabil kilátású osztályzatát, és ennek indoklásában közölte: várakozása szerint a magyar GDP-érték az idén 6,5 százalékkal, 2022-2023-ban évi átlagban 4,8 százalékkal növekszik reálértéken számolva.

A Fitch londoni elemzői kiemelték, hogy az általuk várt növekedési ütemek jelentősen meghaladják a magyar gazdaság növekedési potenciálját.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×