eur:
395.93
usd:
365.05
bux:
65544.28
2024. március 19. kedd Bánk, József
Vlagyimir Putyin orosz elnök év végi sajtóértekezlete Moszkvában 2019. december 19-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Afganisztán – Vlagyimir Putyin erőset szólt be Washingtonnak

"Nulla" volt az elmúlt húsz év eredménye. És ez csak az egyik mondat a véleményéből.

Nulla eredménnyel járt az Egyesült Államok húszéves afganisztáni katonai jelenléte – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor a vlagyivosztoki Okean központban iskolásokkal találkozott.

"Az amerikai csapatok húsz évig voltak jelen ezen a területen és húsz éven át próbálták – ha lehet így mondani anélkül, hogy bárkit megbántanánk – civilizálni az ott élő embereket, bevezetni ott a szó legtágabb értelmében vett saját normáikat és életmódjukat, beleértve a társadalom politikai szervezetét is" – mondta Putyin.

"Az eredmény nem más, mint csupa tragédia és veszteség azok számára is, aki ezt tette, az Egyesült Államok számára, de még inkább az Afganisztán területén élő emberek számára. Az eredmény nulla, ha nem negatív" – hangoztatta.

"Ha valaki bárki más vonatkozásában tesz valamit, akkor figyelembe kell vennie a legtágabb értelemben vett történelmét, kultúráját és életfilozófiáját, tiszteletben kell tartani a hagyományait.

Semmit sem lehet valakire kívülről ráerőltetni.

A helyzetnek be kell érnie, és ha valaki azt akarja, hogy gyorsabban és jobb minőségben érjen be, akkor segítenie kell az embereknek. Civilizált módon, finoman, és nem sietve kell segíteni. Mindezen tényezők, köztük a történelmi tényezők figyelembevétele nélkül szinte lehetetlen bármi pozitívumot elérni" – fogalmazott Putyin.

Az orosz elnök az afganisztáni tálib hatalomátvétel után először augusztus 20-án, az Angela Merkel német kancellárral közösen megtartott moszkvai sajtóértekezletén foglalt nyilvánosan állást a történtekkel kapcsolatban. Akkor, anélkül, hogy az Egyesült Államokat megnevezte volna, sürgette, hogy vessenek véget az "idegen értékek erőltetése felelőtlen politikájának", valamint annak, hogy "más országokban külföldi modellek szerint próbálják felépíteni a demokráciát" anélkül, hogy figyelembe vennék a helyi történelmi, vallási és nemzeti sajátosságokat.

Kontraproduktívnak nevezte, hogy idegen értékeket erőltettek Afganisztánra. Úgy vélekedett, hogy az ilyen kísérletek csak az állam pusztulásához vezetnek.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Nemzetközi Kapcsolatok Moszkvai Állami Egyetemének (MGIMO) szerdai tanévnyitóján kifejezte reményét, hogy Joe Biden amerikai elnök és Emmanuel Macron francia államfő tartani fogja magát ígéretéhez és nem fog a demokrácia elterjesztésével kísérletezni más országokban. Óriási hibának nevezte, hogy a nyugati rendszert próbálták meg bevezetni Afganisztánban.

Az orosz diplomácia vezetője rámutatott, hogy Afganisztán hagyományosan decentralizált ország, amelyben a klánok és etnikai csoportok közötti kapcsolatokban a főváros tartotta fenn az egyensúlyt. Lavrov szerint "erősen megégették magukat" azok, akik rá akartak erőltetni egy olyan elnöki rendszert az afgánokra, amelyet nem ők találtak ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×