eur:
394.75
usd:
370.8
bux:
65122.07
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Végleg eltűnt egy üzemanyag a benzinkutakról

Az utolsó liter ólmozott benzint Algériában adták el.

Az ENSZ bejelentette, hogy hivatalosan és ténylegesen is megszűnt világszerte az ólmozott benzin forgalmazása – írja a vezess.hu. Júliusban Algériában eladták az utolsó liternyi ólmozott benzint, és ezzel egy hosszú, rendkívül káros korszakot tudhat maga mögött az emberiség.

A benzinbe kevert ólom-tetraetil 1922 óta javítja a motorok teljesítményét, és pusztítja a környezetet és az emberi egészséget. Az ólmozott benzin alkalmazása az 1970-es évekre általános lett, bár a fejlett országokban már a 80-as évektől korlátozták vagy tiltották használatát. Mire az ENSZ 2002-ben útjára indította globális kampányát az ólomadalék beszüntetésére, ez volt az egyik legsúlyosabb egészségkárosító tényező az egész világon.

Az ólmozott benzinből a légkörbe, a talajba, a növényekbe, a vízbe kerülő ólom az emberekben szívbetegséget, stroke-ot és rákot okozhat. Gátolja az agy fejlődését, a kutatások szerint gyermekeknél 5-10 ponttal csökkentheti az intelligenciahányadost.

Magyarországon 1999. április 1-je óta nem kapható ólmozott benzin. Ezzel megelőztük az Európai Uniót, amely 2000. január 1-jétől tiltotta a tagországokban az ólmozott benzin használatát.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×