eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Tálib fegyveres áll egy rakétakilövéshez használt autó roncsa mellett a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér közelében 2021. augusztus 30-én. A nap folyamán ismeretlen támadók rakétákat lőttek ki Kabul repülőterére, károkról vagy áldozatokról egyelőre nem tudni.
Nyitókép: MTI/EPA

Rakétacsapás után: húszpercenként szállnak fel az amerikai gépek Kabulból

Újabb részletek érkeztek a kabuli repülőtér elleni hétfő reggel történt támadásról. A múlt heti merénylet amerikai áldozatait már hazavitték az Egyesült Államokba.

Ismeretlen támadók rakétákat lőttek ki Kabul repülőterére hétfőn, a lövedékek egy részét megsemmisítette a reptérre telepített elhárító rendszer - jelentette az Al-Dzsazíra arab hírtelevízió.

A CNN amerikai hírtelevízió amerikai kormánytisztviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy legalább öt rakétát lőttek ki a légikikötőre. A közösségi médiában egy rakétatalálat miatt lángra kapott autó képei kezdtek terjedni hétfőn, de ennek eredetiségét hírügynökségek egyelőre nem tudták megerősíteni.

A támadás elkövetőjeként egyelőre egyik terrorszervezet sem jelentkezett. Kabul Sár-i-Sahíd kerületében a helyiek felfedeztek egy autót, amelynek hátsó üléseit kiszerelték, helyükre pedig házi készítésű rakétaindító csöveket szereltek.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet és egyéb milíciák gyakorta élnek ezzel a módszerrel, mert így észrevétlenül tudják megközelíteni célpontjaikat.

Kabul, 2021. augusztus 30.
Rakétakilövéshez használt autó roncsa a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér közelében 2021. augusztus 30-én. A nap folyamán ismeretlen támadók rakétákat lőttek ki Kabul repülőterére, károkról vagy áldozatokról egyelőre nem tudni.
MTI/AP/Hvaja Tavfik Szediki
Rakétakilövéshez használt autó roncsa a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér közelében 2021. augusztus 30-án. MTI/AP/Hvaja Tavfik Szediki

A rakéták egy része az afgán főváros Szalim Karván kerületében csapódott lakóépületekbe, a repülőtértől mintegy három kilométerre. Áldozatokról egyelőre nem érkezett hír. A hírcsatornának egy amerikai illetékes arról beszélt, hogy több rakétát megsemmisített a repülőtér rakétaelhárító rendszere.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője nem sokkal később arról számolt be, hogy Joe Biden amerikai elnököt tájékoztatták a támadásról, az emberek kimenekítése pedig szakadatlanul folytatódik.

Az elnök megerősítette azt az utasítást a parancsnokoknak, hogy kettőzzék meg erőfeszítéseiket a terepen lévő amerikaiak biztonsága érdekében - hangsúlyozta a szóvivő. Az AP amerikai hírügynökség a helyszínről azt jelentette, hogy az amerikai szállítógépek zavartalanul, mintegy húszpercenként szálltak fel a repülőtérről.

Dover légitámaszpont, 2021. augusztus 30.
Joe Biden amerikai elnök, felesége, Jill Biden és Lloyd Austin védelmi miniszter (b-j) tiszteleg a 22 éves korában a kabuli reptérnél történt merénylet következtében elhunyt Maxton W. Soviak haditengerész koporsója előtt a Dover légitámaszponton 2021. augusztus 29-én. Három nappal korábban két öngyilkos merénylő pokolgépeket robbantott a kabuli légi kikötőnél. A két detonáció legalább 103 embert megölt, köztük 13 amerikai katonát és az iszlamista tálib mozgalom 28 tagját.
MTI/AP/Manuel Balce Ceneta
Joe Biden amerikai elnök, felesége, Jill Biden és Lloyd Austin védelmi miniszter (b-j) tiszteleg a 22 éves korában a kabuli reptérnél történt merénylet következtében elhunyt Maxton W. Soviak haditengerész koporsója előtt a Dover légitámaszponton 2021. augusztus 29-én. Három nappal korábban két öngyilkos merénylő pokolgépeket robbantott a kabuli légi kikötőnél. A két detonáció legalább 103 embert megölt, köztük 13 amerikai katonát és az iszlamista tálib mozgalom 28 tagját. MTI/AP/Manuel Balce Ceneta

Vasárnap Joe Biden arra figyelmeztetett, hogy újabb terrortámadás várható az afganisztáni főváros repülőterén, ahol csütörtökön mintegy kétszáz halálos áldozatot követelő pokolgépes merénylet történt, amelyben 13 amerikai és két brit katona is meghalt.

A támadásért az Egyesült Államok az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet tette felelőssé. Az amerikai hadsereg válaszul a terrorcselekményre dróncsapást mért az Iszlám Állam állásaira a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban. A támadásban a dzsihadisták két embere - terrorcselekmények tervezője - halt meg, egy pedig megsebesült.

(A nyitóképen: Tálib fegyveres áll egy rakétakilövéshez használt autó roncsa mellett a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér közelében 2021. augusztus 30-án.)

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×