eur:
392.8
usd:
366.09
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A görög-török határ török oldalán gyülekező illegális bevándorlók összecsapnak a görög rohamrendőrökkel Edirnében 2020. március 4-én. A török kormány február 28-án közölte, hogy nem tudja tovább feltartóztatni az Európai Unióba igyekvő migránsokat, és megnyitja a határokat előttük.
Nyitókép: MTI/EPA/Erdem Sahin

Kivételes egyetértésben van a görög és a török kormány – az afgán menekültek kapcsán

Törökország nem akar az EU menekült-raktára, Görögország pedig az afgán menekültvonulás európai főbejárata lenni – erősítették meg különböző fórumokon a két ország vezetői. És ami külön érdekes: mindebben kétoldalú egyeztetés során egymás között is egyetértettek.

Szakértők emlékeztetnek, hogy a 2015-ös szíriai válság idején a néhány hét alatt Európát elérő sokszázezer fős menekültvonulás egyik előfeltétele az volt, hogy Törökország tudatos politikával, a gazdasági válsággal bajlódó Görögország pedig eszközök és források híján kényszerűségből lényegében nyitott határokkal fogadta a menekülteket.

És bár jelenleg az afgán menekültek számára a török-görög utvonal Európa felé legalább annyira preferált, mint a szíreknek volt, ám a jelek szerint e két országon az áthaladás ezúttal távolról sem lesz olyan egyértelmű.

Török részről az államfő, Recep Tayyip Erdoğan jelentette ki rövid időn belül több fórumon is, majd menekültügyi főtanácsadója, Ilmur Cevik a BBC4-nek nyilatkozva erősítette meg, hogy ezúttal – Cevik szavaival élve –

„nem úgy lesz, mint Szíriával volt”.

A szírek előtt „megnyitottuk kapuinkat, amiért egyébként nem túl sok köszönetet kaptunk a nemzetközi közösségektől” – mutatott rá az elnöki főtanácsadó. De most Törökország nem lesz „buffer” a válságövezet, és az EU között – tette hozzá.

Amit a maga részéről a török elnök egy hétvégi televíziós beszédében úgy fogalmazott meg, hogy „Törökországnak nem kötelessége, hogy az Európai Unió menekült-lerakata legyen”.

Mindez persze még jelenthetné azt, hogy ha ott maradni nem is engedik a menekülteket, de azért áthaladást biztosíthatnak nekik. Ennek valószínűségét azonban a legtöbb aktuális jelentés felettébb kizártnak tartja, emlékeztetve arra, hogy Törökországban időközben nagyon megerősödött a migrációt elutasító közhangulat.

A járványtól, az erdőtüzektől és az állandóan romló gazdasági helyzettől amúgy is defenzívába szorult török kormány

ezúttal nem engedheti meg magának, hogy a menekültek felé a „nyitott kapuk” politikáját alkalmazza,

még ha csak taktikai megfontolásból tenné is – vélik elemzők.

A The Guardian ennek kapcsán utalt a Metropoll nevű török közvéleménykutató szervezet júliusi felmérésére, amely szerint a megkérdezettek több mint kétharmada (67 százalék) a menekültek beengedése ellen volt. Súlyosabb Erdoğanra nézve, hogy saját szavazóinak több mint a fele is ezen a véleményen van, miközben pártja támogatottsága rekord mélységre (34 százalékra) süllyedt.

A hatás mindenesetre abban is lemérhető, hogy Ankara az 500 kilométeres iráni-török határ mintegy felén három méter magas falat kezdett építeni, és jelentősen megerősítették a határvédelmi erők létszámát is. Ami hat éve fel sem merült.

Hírek szerint a migrációs válság, és

az esetleges afgán menekültvonulás kapcsán a török elnök és a görög miniszterelnök a hétvégén közvetlen telefonos egyeztetést tartott

– ami egyébként nem éppen megszokott a hagyományosan konfliktusban álló két szomszédos ország legfelső vezetői között –, és ennek során a két politikus (görög hivatalos közölés szerint) a migrációs válság megítélésében „azonos módon látta a helyzetet”.

A Euractiv ennek kapcsán idézte a görög menekültügyi minisztert, Notisz Mitarakit, aki a napokban kijelentette: „Nem engedhetjük meg, hogy emberek millió elinduljanak Afganisztánból az Európai Unióba, és még kevésbé, hogy ezt Görögországon keresztül tegyék”.

Mindennek megelőzésére

a görög határvédelem maga is csatlakozott azon országokhoz, amelyek kerítést építenek a határon

– egyelőre egy 40 kilométeres szakaszról van szó a görög-török szárazföldi határon –, és ezzel egy időben megerősítette a személyi és technikai határvédelmet, kamerákat, radarokat helyeztek el, drónokat telepítettek.

Erre mondta azt Mujtaba Rahman, a New York-i Eurasia Group európai intézetének igazgatója a brit The Guardianben írt elemzésében, hogy ma már lényegesen határozottabb és harciasabb lett az EU „frontországainak” hozzáállása a határaikhoz közeledő menekültekkel szemben. Példként Rahman Görögországot említette, ahol az égei-tengeri görög határvédelem a 2015-ös „mindenkit beengedő” alapállásához képest újabban a menekültek azonnali visszaszorításáról kezd elhíresülni.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×